Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Ny brand i Emmaboda i natt, dödsskjutning i Uppsala och nytt smurfrekord. Här är nattens nyheter – lokalt och i omvärlden.

Kalmar

Räddningstjänsten kallades strax efter midnatt till en brand på Fritidsvägen Emmaboda.

– Det rör sig om en husvagn som var helt övertänd vid vår ankomst. Det var inte mycket att rädda så den kommer få brinna ner, säger Magnus Andersson på räddningstjänsten i Kalmar.

Branden ska ha upptäcks av en privatperson. När han larmade om händelsen hörde han människoröster i området. Nu finns det misstankar om att branden kan ha varit anlagd

Polisen har spärrat av platsen och kommer göra en teknisk undersökning. Man kommer även att söka i området med en spårhund.

En man greps i Västervik i natt, misstänkt för olaga hot. Mannen ska ha hotat en familjemedlem.

– Vi grep honom i hans bostad vid klockan tre i natt. Han sitter hos oss och kommer få nyktra till innan vi kan hålla förhör, säger P-O Jansson inre befäl vid polisen i Kalmar.

Kronoberg

Polisen i Kronoberg meddelar att det varit en lugn natt utan några större polishändelser.

Sverige

En man i 60-årsåldern har skjutits till döds i Uppsala. Polisen larmades vid 23-tiden på lördagskvällen av flera personer om en skottlossning i Slavsta i Uppsala.

På platsen hittades den skottskadade mannen, som fördes till Akademiska sjukhuset, men hans liv gick inte att rädda. Anhöriga är underrättade.

Exakt vad som skett på platsen var vid 01-tiden inte helt klarlagt, men vittnen har enligt UNT berättat att en mörk bil setts lämna platsen efter skottlossningen.

– Just nu förhör vi vittnen för att skaffa oss en bild av det inträffade, säger Linda Wideberg vid polisen till TT.

Ett flertal patruller och en helikopter letar efter en eller flera gärningsmän. Ingen misstänkt är gripen, polisen har inlett en förundersökning om mord.

23 personer på Ala sågverk i Ljusne varslas om uppsägning. Bakgrunden är strukturella förändringar på Stora Enso, som äger sågverket, uppger lokala medier.

– Det har varit några goda år nu men vi ser starka tendenser på att det kommer bli lite oroligare framåt, säger platsansvarig Christer Rosén till SVT Gävleborg.

Stora Enso gick nyligen ut med ett besparingskrav på 120 miljoner euro. Förutom varslen i Ljusne ska en pappersmaskin vid Imatra bruk i Finland stängas och tolv personer varslas vid ett sågverk i Estland.

– Vi gör dels förbättringsåtgärder. Vi ser investeringar framåt. Men vi ser också lägre beläggning framåt i vår komponentfabrik så vi kommer behöva ta bort ett skift där, säger Christer Rosén.

134 personer är i dag anställda på Ala sågverk.

Världen

Ett nytt världsrekord har noterats för högst antal smurfar samlade på en och samma plats.

2 762 blåmålade personer i vita mössor samlades i sydtyska Lauchringen på lördagen, vilket var fler än vid det tidigare rekordet med god marginal. Detta var det andra gången det gjordes ett försök i Lauchringen att slå rekordet, men för tre år sedan var de några hundra för få för att slå det walesiska rekordet från 2009 (2 510 smurfar).

Reglerna för att räknas är att bar hud ska målas blå och att resten av kroppen ska täckas av traditionella smurfkläder. Lördagens försök har fått backning av ortens borgmästare.

De populära smurfarna skapades av den belgiske serietecknaren Pierre "Peyo" Culliford på 1950-talet.

Polis satte in tårgas för att skingra demonstranter i turistorten Hammamet i Tunisien.

Demonstranterna protesterar mot att en ung man under oklara omständigheter avlidit på en polisstation sedan han gripits efter ett bråk mellan ungdomsgäng i staden Barraket Essahel. Demonstranterna anklagar säkerhetsstyrkor för att ha orsakat hans död.

Inrikesdepartementet uppger att han kollapsat och avled trots upplivningsförsök och att händelsen ska utredas.

Den amerikanska basketligan NBA och det internationella basketförbundet Fiba går samman för att starta en ny liga i Afrika. Den nya ligan, som ska heta Basketball Africa League, eller Bal, ska bestå av tolv lag från ett ännu inte bestämt antal länder.

– Basketball Africa League är ett viktigt nästa steg i vår pågående utveckling av basketsporten i Afrika, säger NBA-kommissionären Adam Silver i ett uttalande under NBA:s pågående all star-helg i Charlotte i North Carolina.

Enligt Silver är även Barack Obama involverad i projektet och kommissionären säger att han haft möten med den förre presidenten.

– Han sade att han vill vara direkt involverad i projektet. Han förstår de ekonomiska möjligheterna i Afrika och han är ett stor fan av sporten, säger Silver enligt USA Today.

Kval till den nya ligan kommer att inledas senare i år, med lag från bland annat Angola, Egypten, Nigeria, Rwanda och Sydafrika.