Mer alkohol än vanligt

På onsdagen var det skol -avslutning för merparten av skolungdomarna i kommunen. Socialförvaltningen hade därför mycket folk ute. Två föreningar, Nybro Kampsport och Fitness tillsammans med Missionskyrkan, var också ute och vuxenvandrade.

- Det var även många föräldrar som var ute. En del var ute och gick och andra kom och mötte upp sina ungdomar. Det var bra, precis som de senaste åren tar många föräldrar sitt ansvar, säger Lars Ström, samordnare för fältsekreterarna.

Alkoholdebut

Festandet var centrerat till Badhusparken och Linneasjön, och det var många som hade valt att festa med alkohol.

- Det är många som gör alkoholdebut en sådan här kväll. Det var rätt mycket alkohol i omlopp. Många drack och då blir det alltid lite stökigt framåt senkvällen.

Fyra-fem ungdomar fick socialtjänsten ta hand om och ringa efter föräldrarna.

- De var för berusade för att kunna ta hand om sig själva.

Hälla ut ölen

Även polisen fick göra några ingripande. Det var poliser från Kalmar som hade kommit till Nybro under den sena onsdagskvällen. Lars Ström hade önskat att polisen hade varit närvarande tidigare under kvällen.

- Då hade de kunnat jobba brottsförebyggande genom att hälla ut hundratals liter med öl. De har vid andra tillfällen agerat på så vis vilket ger bra effekt. Det hade blivit lugnare på senkvällen och då hade säkert en del ungdomar mått bättre idag (läs igår), säger Lars Ström.

Han jämför skolavslutningskvällen med andra kvällar då ungdomar har haft fester.

- Det var mer alkohol denna gång, än vad det brukar. Men vår bild av kvällen var att det ändå var en förhållandevis lugn skolavslutningskväll.

Tomt på stan

Även i fredags då det var studentavslutning hade kommunen full bemanning ute.

- De flesta studenterna hade åkt in till Kalmar för att fira.

Så det var närmast tomt på stan så vi skickade hem vår bemanning tidigt på kvällen.

Annat val i sommar

I sommar kommer socialförvaltningen att satsa på aktiviteter på fredagskvällarna för att ge ungdomarna något att göra. Detta för att undvika fylla och stök som exempelvis när många ungdomar samlades för att festa vid stationen för ett par somrar sedan.

- Nu ger vi ungdomarna ett annat val. Vi kommer att ha aktiviteter som beach- volleyboll, grillning och fiska.

Socialförvaltningen har också anknutit sig till "Sommarkul i Kungshall".

- Där kommer vårt familjeteam och Öppna förskolan ha ett tält och hitta på olika aktiviteter, främst till något för de yngre, men även för ungdomar upp i tonåren.


Henrik Martinsson

Hultsfred drar polisen från Nybro


Flera allvarliga trafikolyckor, stundande Hultsfredsfestival och lediga Nybropoliser bidrog till att polisen inte hade bemanning nog att kunna närvara tidigare under onsdagskvällen i Badhus- parken.

Glenn Adolfsson på Nybropolisen beklagar att man inte kunde ha poliser på plats tidigare under kvällen.

- Det hade vi gärna önskat. Men polisen här i Nybro var lediga, då de jobbat väldigt, väldigt mycket den senaste tiden. De ska även jobba till helgen och finnas på plats i Hultsfred. Så någon gång måste man vara ledig.

Kan inte vara överallt

Under eftermiddagen och kvällen inträffade också flera allvarliga trafikolyckor i länet vilket gjorde att polisen hade fullt upp under onsdagen.

- Man kan inte vara överallt. Men vi kommer förhoppningsvis att bli fler poliser framöver och då kan vi vara ute en sådan här kväll och jobba mer förebyggande. Men händer det något och vi behövs kommer vi, menar Glenn Adolfsson.

- Alkohol som vi påträffar hos personer med för låg ålder beslagtar vi, och skriver även en anmälan om langning.

Under torsdagen hade polisen fått in en anmälan om misshandel under skolavslutningsfirandet.

- En kille i 17-18-årsåldern skulle omhändertas för fylleri 02.15 på natten, och då berättar han för polisen att han varit utsatt för misshandel tidigare under kvällen. Han hade fått en ölburk i huvudet och blivit inkastad bland brännässlor, berättar Glenn Adolfsson.

Ungefär vid samma tidpunkt får polisen tag på den misstänkte gärningsmannen för misshandeln, en ung man i 19-årsåldern. Förutom misshandeln är 19-åringen även misstänkt för brott mot narkotikastrafflagen.

- Han betedde sig på ett sådant sätt att man misstänkte att han var narkotikapåverkad. Polisen tog därför prov på honom.