När svinintresset drabbar barnen

Artikeln publicerades

Matbudgeten var satt till nio kronor om dagen per barn, vilket naturligtvis borde ge denna kedja av privata förskolor näringsförbud för lång tid framåt.

Att man samtidigt plockat ut åtta miljoner i vinst, genom att skära ner på maten till barnen, sticker så i ögonen att koncernen – om det finns någon anständighet i kroppen på förskolans ägare – borde betala tillbaka pengarna till kommunerna.

Nu måste detbli slut på allt tal om att partierna i stort sett är överens om tagen när det gäller skolan, vilket var statsminister Reinfeldts väl beprövade taktik i Agenda-debatten i SVT i söndags.

Han har framgångsrikt försökt tona ner alla skillnader med Socialdemokraterna för att dölja den moderata bockfoten genom att istället försöka framstå som den kompetente och duglige administratören.

Det ska förvisso medges att oppositionsledaren Stefan Löfven i skolfrågan bet ifrån sig bättre än vad man är van vid, men det måste bli tydligare skillnader mot det förfall av skolan som alliansen står för.

Det ska dessutom medges att all dekadens i den svenska skolan inte har att göra med de privatägda skolornas framfart. Men det är en god början att ta tag i de brister och tillkortakommanden som har med det privata vinstintresset att göra.

Det räcker inte bara med att bli upprörd över de exempel på nya avslöjanden om bristerna i privatskolorna som uppdagas i medierna.

Socialdemokratin borde inta en rakare och tydligare hållning mot hela det skolgeschäft som spritt sig som en löpeld, inte minst i storstäderna.

Det finns ett brett folkligt missnöje mot det rofferi som sker med skattemedel, där allt som handlar om kvalitet underordnas den maximala lönsamheten.

Det är ett utomordentligt dåligt mått på samhällelig verksamhet, där de sociala målen måste vara vägledande.

Från början vardet meningen att de privata alternativen till den allmänna skolan skulle handla om stimulans till skolans inre liv som alternativ pedagogik och andra inlärningsmetoder.

När barn i förskolan sätts på vatten och bröd har vi nått ett verkligt bottenmärke.

Hur lågt ska man tillåtas få sjunka i värdighet i Reinfeldts Sverige?

 

 

Jan G Andersson

Ledarskribent