Nazistiska kandidater ökar risken för våld

Artikeln publicerades

Detta är allt att döma fakta. Polisen i Malmö kunde på måndagen inte skapa klarhet om vad som egentligen hände efter en manifestation på Möllevångstorget mot mäns våld mot kvinnor i samband med internationella kvinnodagen i lördags.

Polisens talesman lyckades inte heller ge begripliga förklaringar till varför nazisterna gick till attack på människor som deltog på manifestationen.

Om de nu gick till attack? Polisen vet inte. Svenskarnas parti ger sin version på partiets hemsida.

Stiftelsen Expo kännertill de båda nazisternas bakgrund som sitter anhållna. Expos uppgifter har hög trovärdighet. De måste vara vägledande för alla demokratiskt sinnade människor som reagerar på det brutala gatuvåldet från nazistiska Svenskarnas parti.

Partiet hette förut Nationalsocialistisk Front som en gång på 90-talet grundades i Karlskrona.

Partiet ställer upp i kommunvalet i tre kommuner i Blekinge i år, bland annat i Karlskrona.

Det som händei Malmö i veckoslutet är oroväckande. Kommer vi se gatuvåld i Blekinge under valrörelsen när Svenskarnas parti dyker upp?

Polis, allmänhet och alla demokratiska partier måste vara beredda på en brutalare valrörelse.

Den nazistiska attacken i Stockholmsförorten Kärrtorp i december tyder på växande våldsanvändning hos nazisterna. De är inte många men de är mer militanta.

Här har dennybildade Facebookgruppen Tillsammans Karlskrona en viktig roll för att inte våld ska användas i kampen mot rasismen.

Återigen väcks frågan om vilka metoder vi demokrater skall använda. Författaren Anna-Lena Lodenius som skrivit flera böcker om nazism och politisk extremism uppmanade i veckan helt riktigt att vi inte ska acceptera våldsanvändning i någon form.

Det är kontraproduktivt.

Inom extremvänstern finnsgrupper som vurmar för ”antifascistiskt” motvåld. Det skall konsekvent avvisas.

S-ledaren Stefan Löfven bjöd har bjudit in till partiledarsamtal om det växande hotet från nazistiska organisationer.

Han medverkade aktivt i manifestationen i Kärrtorp strax före jul.

Ordföranden i justitieutskottet, Morgan Johansson, S, bjöd in Säpo-chefen att informera om tillståndet i den svenska nazismen.

Beredskapen mot rasismen måste höjas under valåret 2014.

 

 

Hans Bülow

Kolumnisten är politisk chefredaktör (S) för tidningen Sydöstran