Nyheter

Fiasko för högerextrem marsch

USA Artikeln publicerades
Demonstrationer på den plats i Charlottesville i Virginia där en kvinna som protesterade mot en högerextrem manifestation dödes i fjol.
Foto: Steve Helber
Demonstrationer på den plats i Charlottesville i Virginia där en kvinna som protesterade mot en högerextrem manifestation dödes i fjol.

Motdemonstranterna var uppemot hundra gånger fler. Och så började det ösregna.

Det blev inte mycket av den högerextrema marschen i Washington i samband med årsdagen av förra årets våld i Charlottesville.

Manifestationen kallades "Unite the Right 2", alltså en uppföljning på förra årets vit makt-marsch under parollen "Ena högern" i Charlottesville, som slutade med dödligt våld.

Denna gång fick extremisterna inte tillstånd i Charlottesville, som ligger drygt 15 mil sydväst om Washington. Men en marsch på en och en halv timme skulle hållas i huvudstadens centrala delar på söndagen.

Till slut dök dock bara 20–25 deltagare upp, och redan vid metrostationen Foggy Bottom blev de utbuade av stora skaror motdemonstranter som ropade "skäms!" och "ut ur vår stad!".

Motdemonstranter kan ha varit uppemot hundra gånger fler, och även polisen och medier var på plats i mängd. Samtidigt som regnet tilltog höll högermännen en kort marsch, men vid Lafayette Park – i anslutning till Vita huset – körde polisen fram bussar, som sedan förde bort extremnationalisterna.

I ösregnet tunnades även motdemonstranternas led snabbt ut, även om en del försökte förvandla dagen till en folkfest med dans på gatorna.

Så här rapporterade TT inför marschen:

Vid parken där motdemonstranterna samlas har polisen stängt vägar och satt upp barrikader. Runt Vita huset, inte långt därifrån, har man slagit en järnring, rapporterar AFP.

Tusentals motdemonstranter har samlats vid Lafayette Park i huvudstaden medan de högerextrema Unite the right-anhängarna ännu enbart uppgår till ett 25-tal. Stämningen verkar spänd, att döma av nyhetssajten The Hills direktrapportering : Polis har fått ingripa sedan motdemonstranter setts kasta flaskor och andra föremål mot Unite the right-anhängare.

"Åk hem, nazister" och "Svarta liv har betydelse (Black lives matter)", skanderar motdemonstranterna samtidigt som de på olika sätt hånar den andra sidan och blåser i en tuba. Polis, med neonfärgade västar, står mellan de båda grupperna och en ambulans är startklar.

Motdemonstranter samlas i USA:s huvudstad Washington DC inför den högerextrema manifestation som ska hållas där.
Foto: Alex Brandon
Motdemonstranter samlas i USA:s huvudstad Washington DC inför den högerextrema manifestation som ska hållas där.

Den högerextrema marschen ska starta halv sex på eftermiddagen lokal tid.

Motdemonstranterna väntas bli långt fler än de högerextrema och samlas under paraplybegreppet " Shut it down DC".

– Vi är starkare än dem. Vi tolererar inte hatet och det är viktigt att Washington och resten av världen får veta det, säger Makia Green från rörelsen Black Lives Matter till Fox5.

Motståndet mot det högerextrema mötet syns på fler håll. Flera universitet har vidtagit extra säkerhetsåtgärder och satt in vakter. Uthyrningssajten Airbnb har meddelat att de inte kommer att hyra ut rum till någon i Unite the right-demonstrationen. Och tusentals personer förväntas samlas runt demonstrationsområdet under söndagen.

Initiativtagare till Unite the right är, precis som i Charlottesville, bloggaren Jason Kessler. När han anlände till samlingsplatsen i Washington på söndagen sade han att han inte var nynazist eller vit makt-anhängare. Han skyllde förra årets våldsamheter på andra grupper och media och hävdade att motivet är "yttrandefrihet för alla".

Vid förra årets demonstration dödades 32-åriga Heather Heyer av en man med nazistsympatier som körde in sin bil bland de samlade motdemonstranterna. 19 personer skadades.

President Donald Trump dröjde med sin reaktion, men sade till slut att "båda sidor" var skyldiga till våldsamheterna i Charlottesville. Uttalandet möttes av stark kritik, från bägge partiled, då han ansågs dra likhetstecken mellan motdemonstranterna och en grupp som inkluderade bland andra vit makt-rörelsen och nynazister.

Under lördagen höll hundratals studenter och vänsteraktivister motdemonstrationer i Charlottesville.
Foto: Steve Helber
Under lördagen höll hundratals studenter och vänsteraktivister motdemonstrationer i Charlottesville.

Denna gång är presidentens budskap ett annat:

"Kravallerna i Charlottesville förra året resulterade i meningslöst dödande och splittring. Vi måste enas som en nation. Jag fördömer alla typer av rasism och våldshandlingar. Fred till ALLA amerikaner!", skriver Trump på Twitter.

Presidentens rådgivare Kellyanne Conway påstår samtidigt att medier "inte täcker" när Trump tar avstånd från de högerextrema.

Elijah Cummings, Marylanddemokrat som suttit i representanthuset sedan 1996, säger till Reuters att Donald Trump helt enkelt inte har gjort tillräckligt:

– Jag tycker att ribban ligger lågt för USA:s president när han bara säger att han är emot rasism. Han måste göra bättre ifrån sig än så. Han måste ta itu med de människor som kastar ur sig rasistiska kommentarer och som gör rasistiska handlingar.

Vid de parallella manifestationer som pågår i Charlottesville har polisen gripit fyra personer för mindre förseelser, rapporterar tv-kanalen CBS.

Fakta

Fakta: Manifestationen i Charlottesville

I augusti bröt våldsamheter ut i Charlottesville i Virginia, där vita nationalister och andra högerextrema grupper samlats under namnet Unite the Right. Formellt skulle de demonstrera mot ett beslut att flytta en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee.

Demonstrationen blev våldsam. En kvinna dödades och över 30 personer skadades när en man med nazistsympatier körde sin bil in i en folkmassa med motdemonstranter.

Efteråt tog president Donald Trump inte specifikt avstånd från högerextremisterna, utan fördömde "båda sidor", vilket resulterade i en kritikstorm.

Visa mer...