Nyheter

Bränderna i Kalifornien skördar fler liv

USA Artikeln publicerades
En likbil i förgrunden när räddningsarbetare letar kvarlevor i Paradise, Kalifornien.
Foto: Noah Berger/AP/TT
En likbil i förgrunden när räddningsarbetare letar kvarlevor i Paradise, Kalifornien.

Antalet döda i bränderna i Kalifornien stiger och har nu passerat 20 personer. Samtidigt fortsätter bränderna att rasa och är fortfarande inte under kontroll.

Ytterligare 14 döda har hittats i den svårt eldhärjade staden Paradise, där dödssiffran nu är uppe i 23. Fortfarande saknas över 30 personer. Kropparna som hittats är så illa brända att det inte gått att säga om det är någon av dem som varit rapporterade som saknade.

Branden som fått namnet "Camp Fire" drog in mycket snabbt över Paradise, så att folk fick fly till fots i panik. Nu är staden i stort sett helt nedbrunnen. Bara två bränder i delstaten har krävt fler liv – skogsbranden i Griffith park 1933 och eldstormen "Tunnel fire" i Oakland 1991.

På lördagseftermiddagen var bara en femtedel av branden inringad.

Längre söderut i Kalifornien rasar fler bränder. Under natten mot söndagen fördubblades branden som kallas Woolsey i styrka och 250 000 människor fick evakueras.

I den exklusiva strandorten Malibu med 13 000 invånare, beordrades alla att lämna sina hem på fredagen. Två döda har hittats, men enligt brandmyndigheterna är det för tidigt att säga om de omkommit i bränderna eller dött av andra orsaker.

Två kilometer från evakueringsgränsen bor svenska Angelica Apodaca och hennes familj, i Thousand Oaks, nordväst om Los Angeles. Fönstren är stängda, men lukten av brandröken sipprar in. Skolan är stängd, affärerna också.

– Barnen håller på att bli galna av att sitta inne. Även om många grannar redan åkt härifrån skulle det inte vara lätt att evakuera alla, säger hon till TT.

Mobilerna håller de ständigt fulladdade och inom räckhåll, när som helst kan det komma sms från räddningstjänsten med information. Bilen står packad på gården ifall de behöver ge sig av snabbt. Värdepapper, foton, tavlor, extrakläder, hundkoppel.

– Jag har många vänner som redan tvingats lämna sina hem. Så jag vet vad som behövs.

Fakta

Svåra bränder i Kalifornien

Kalifornien har de senaste åren drabbats av svåra skogsbränder.

I augusti 2018 rasade hundratals bränder i delstaten, och två av dem gick ihop och bildade branden som kallades Mendocino Complex. Det var den största terrängbranden i Kaliforniens kända historia, 185 000 hektar. Den bröt ut i juli och brandkåren lyckades inte få branden under kontroll förrän i slutet av september.

Rekordet för den största branden i Kalifornien var då mindre än ett år gammalt – den så kallade Thomasbranden i slutet av 2017 härjade över 114 000 hektar.

Den tredje största branden i delstatens historia var också en av de dödligaste. Cedarbranden 2003 brann över 110 000 hektar. 15 personer omkom – 14 civila och en brandman.

Som en jämförelse täckte de stora skogsbränderna i Sverige under sommaren 2018 som mest en yta motsvarande ungefär 25 000 hektar.

Bara två bränder i delstaten har krävt fler dödsoffer än den nu pågående "Camp fire". Minst 29 personer dog i skogsbranden i Griffith park 1933 och eldstormen "Tunnel fire" i Oakland 1991 tog 25 människors liv.

Visa mer...