Panta en säck åt gången

Smedby Artikeln publicerades
På KSRR:s nya återvinningscentral utanför Smedby finns en Pantamera express-maskin som gör det möjligt att panta en hel säck med burkar och PET-flaskor på samma gång.
Foto: Tomas Löwemo
På KSRR:s nya återvinningscentral utanför Smedby finns en Pantamera express-maskin som gör det möjligt att panta en hel säck med burkar och PET-flaskor på samma gång.

Är du en av dem som gärna samla på sig en hel säck med pant innan du pallrar dig till närmaste pantautomat? I så fall har KSRR:s nya återvinningscentral i Smedby maskinen precis för dig.

På den nya återvinningcentralen på Logistikvägen har Returpack/Pantamera installerat en Pantamera express. Maskinen är den 30:e i sitt slag i Sverige och gör pantningsproceduren betydligt effektivare. I stället för att lägga in en burk eller PET-flaska åt gången, med botten först, så tömmer du en hel påse eller säck med burkar och flaskor i ett fack. Maskinen sorterar och räknar sedan själv panten.

Förutom att pantningen därmed går betydligt fortare tillkommer ett tredje alternativ för utbetalning. Förutom de två tidigare alternativen, betalcheck eller gåva till välgörenhet, går det numera få panten insatt på ett Paypal-konto.

– Vi jobbar ständigt med att öka återvinningen av burkar och flaskor. En viktig del i det är att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt, säger Carita Classon, ansvarig produktchef på Returpack/Pantamera inför lanseringen i Kalmar.

– Att samarbeta med återvinningscentraler känns självklart. Hit kommer man för att återvinna och många har efterfrågat att även kunna panta sina flaskor och burkar där.

Maskinen invigs under lördagen, samtidigt om Återvinningscentral Kalmar.

Fakta

Pant i Kalmar

Under 2017 pantades 12 317 888 burkar och PET-flaskor i Kalmar. Räknat per person blir det 183 förpackningar per person i Kalmar kommun.

Detta är i nivå med rikssnittet men en bra bit efter länsettan, tillika landets tionde bästa pantarkommun, Borgholm som pantade 301 burkar och flaskor.

Landets två bästa pantarkommuner är Strömstad och Eda med hissnande 3 792 respektive 2 540 pantade burkar och flaskor under 2017. Dessa kommuner får emellertid rejält med draghjälp av den omfattande gränshandeln med Norge.

Visa mer...