Polisen fick inte ingripa - bara informera om dödsdrogen

Kalmar län Artikeln publicerades
Håkan Roupé vid Kalmarpolisen berättar om frustrationen att lagstiftningen inte alltid hänger med alla nya narkotiska preparat. Ibland kan polisen bara informera om riskerna, men inte ingripa även om man vet att en person har den livsfarliga drogen hemma hos sig.
Foto: Lotta Zaar
Håkan Roupé vid Kalmarpolisen berättar om frustrationen att lagstiftningen inte alltid hänger med alla nya narkotiska preparat. Ibland kan polisen bara informera om riskerna, men inte ingripa även om man vet att en person har den livsfarliga drogen hemma hos sig.

Polisen visste exakt vilka som hade köpt dödsdrogen fentanyl. Men man kunde inte ingripa med tvångsmedel, utan tvingades bara knacka på dörren hos missbrukarna och be om att få informera om farorna. Just den sammansättningen av molekyler som köpts var inte narkotikaklassad, vid det tillfället.

– Det är självklart väldigt frustrerande, säger Håkan Roupé vid polisen i Kalmar. Noa (Nationella operativa avdelningen) kunde ge oss namnen på personer som köpt de här preparaten på nätet. Det handlade för vår del om fyra personer som identifierats.

– Köpen innebar ingen misstanke om brott. Men vi visste att de här personerna hade en livsfarlig substans hemma hos sig. Det fanns ingen grund för husrannsakan. Vi fick helt enkelt åka hem till de berörda och fråga om vi fick komma in och prata lite.

Det handlade om ett helt informativt samtal om riskerna med den här typen av droger, berättar Håkan Roupé.

– Vi ser det mer som en livräddande åtgärd.

Östra Småland/Nyheterna har tidigare berättat om Astrid, vars son avled i höstas efter att ha använt fentanyl. Hon vill informera alla om hur ohyggligt farlig drogen är.

Lagstiftningen försöker hålla jämna steg med utvecklingen av preparaten. I december förbjöds ytterligare tre sammanställningar. Under 2017 förbjöds 13 olika fentanyltyper i Sverige. Men ingen har illusionen att det löser problemen. En liten förändring av molekylsammansättningen och man har, juridiskt sett, ett helt nytt preparat, som säljs öppet på hemsidor. Substansen beställs från Kina och sedan tillverkas det nässprej och tabletter nationellt.

– Faran med fentanyl är att den är så oerhört stark, säger Håkan Roupé. Riskerna vid användning är extrema. Det är svårt att dosera och vi har också upptäckt tabletter som varit ”berikade” med fentanyl. Om mängden då blivit för stor är användningen livsfarlig.

Håkan Roupé, som bland annat tjänstgjort under lång tid i Afghanistan, har där haft kontakt med fentanyl i dess medicinska användning, som effektivt smärtstillande preparat. Det är mycket effektivt och används bland annat i form av plåster som verkar under flera dagar.

Men det kan också vara starkt beroendeframkallande om det inte används på rätt sätt. Det har förekommit att plåster rivits sönder och att hela dosen tagits upp på en gång.

– I Kalmar har vi sett att ungdomar som hållit på med cannabis efter en tid kommer i kontakt med narkotikaklassade läkemedel som bensodiazepiner, det är relativt vanligt i vår region.

– Cannabismissbruket fortsätter men förstärks med tablettmissbruk. Därefter är det inte så långt steg att gå vidare med ännu farligare droger.

I slutet av förra året meddelade tullen att beslagen av Tramadol, ett smärtstillande läkemedel som liknar morfin, fördubblats på nio månader.

I Kalmar län beräknas 22 personer ha avlidit efter narkotika- och läkemedelsförgiftningar under 2016.

Från den 1 januari 2015 till november 2017 dog 349 personer i Sverige av fentanylanaloger. Den yngsta var en treårig flicka.

 

Tidigare artiklar:

Sonen dog av den nya dödsdrogen

En halv miljon döda i USA