Nyheter

Populär svensk sexsajt firar tio år

Sex och samlevnad Artikeln publicerades

Upp till 800 000 besök varje månad och över 100 000 besvarade frågor sedan starten för tio år sedan. Landstingens webbplats för sex, hälsa och relationer för unga är populärare än någonsin.

Sex- och relationssajten för ungdomar, Umo.se, firar tio år och är populärare än någonsin.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Sex- och relationssajten för ungdomar, Umo.se, firar tio år och är populärare än någonsin.

Jag har fått vita prickar på min penis, vad kan det vara? Går det att bli gravid under mensen? Kan man bli gravid av försatsen?

Det är några av de runt 10 000 anonyma frågor som nyfikna och/eller oroliga ungdomar mellan 13 och 25 år ställer till Umo.se varje år, landstingens webbplats för sex, hälsa och relationer.

– Frågorna ställs anonymt och frågeställaren får sedan ett kontrollnummer som behövs för att kunna se svaret, så svaret är också anonymt, säger Anna Eklund, chef för Umo.se och dess systersajt Youmo.se.

Frågorna, berättar hon, handlar till stor del om sex.

– Vi får väldigt många frågor om könet. Om storlek, prickar, färg och form. Oftast handlar det om en oro: "Är det här normalt?". Graviditet, aborter och mens är andra områden det frågas mycket kring, säger Anna Eklund.

Tjänsten är öppen olika antal timmar varje dag, alla dagar i veckan. Frågorna samordnas av Umo.se, och skickas sedan ut till lämpliga experter på exempelvis olika ungdomsmottagningar över hela landet.

Alla som frågar får svar.

– Det kan vara psykologer, barnmorskor, gynekologer, skolsköterskor eller venerologer som svarar, säger Anna Eklund.

Trots att sajten har funnits i tio år tycks behovet av den inte ha minskat. Snarare tvärtom. Förra månaden hade den 800 000 besök, vilket var rekord. Anna Eklund beskriver det som ett konstant högt tryck.

– Vi svarar på så många frågor vi har kapacitet till, men vi skulle säkert kunna svara på det tredubbla, säger hon.

TT: Men kan behovet av kunskap inom dessa områden inte ses som ett misslyckande av tonårsföräldrar och skolan?

– Nej, det tycker jag inte. Det finns olika privata rum där man kan ställa olika typer av frågor. Man kanske inte vill fråga mamma "varför blir det så här när jag runkar?" Det är naturligt, säger Anna Eklund.

Till skillnad från många andra sajter finns det på Umo.se även en "panikknapp", en stor gapande mun som gör att sidan snabbt stängs ner om man klickar på den. Till exempel om någon, kanske en nyfiken förälder, kommer in i rummet när man sitter vid datorn. Och bara sedan förra året har denna knapp utnyttjats 160 000 gånger.

Parallellt med Umo.se finns även systersajten Youmo.se med liknande information fast översatt till fem olika språk (arabiska, somaliska, tigrinska, dari och engelska). Youmo.se skapades förra året, med anledning av den stora flyktingvågen, och sedan april 2017 har sajten inte haft färre än 1,5 miljoner besök.

– Det är mycket, men väldigt många av dem är inte från Sverige. Det finns ett väldigt stort behov av kunskap där ute, säger Anna Eklund.

 

Fakta

Populäraste frågorna

Exempel på de frågor som ställs oftast till Umo:s experter:

Jag har fått vita prickar på min penis, vad kan det vara?

Går det att bli gravid under mensen?

Varför gjorde det så ont när vi hade samlag för första gången?

Varför får jag så mycket smegma?

Hur onanerar man?

Hur visar man någon att man intresserad?

Måste föräldrarna få reda på om man gör en abort?

Källa: Umo.se

Visa mer...