Resor till Paris och London och konferenser på Öland

Kommunens bokförda hotellkostnader för 2007 är på drygt 1,7 miljoner kronor. Och summan för resorna slutade på drygt 1,2 miljoner kronor.

Flygresorna är dyrast. Stefan Windh i kommunfullmäktiges internationella utskott flög till exempel till Stockholm tur och retur med en övernattning i april för 7 500 kronor. Flygresorna för en person tur och retur inrikes ligger på mellan sex och åtta tusen kronor. Den 12 december reste politikern Elisabeth Englund (kd) och Kaj Nilsson för LKO-projektet till Paris. Flygresor och två nätter på hotell gick på drygt 21 000 kronor. Projekt inkapsling, som kommunen får pengar till från kärnavfallsfonden, reste för drygt 250 000 kronor förra året och hade logikostnader på cirka 70 000 kronor.

Strand Hotell

Bland det som bokförts som hotellkostnader finns en utbildningssatsning inom hemtjänsten, något som kallas dialogutbildning och som genomförs i form av konferenser på annan ort.

- Vi hade fem konferenser på Strand Hotell på Öland och sju stycken på Gunntorps Herrgård, säger Kenneth Nilsson, som ansvarar för dialogutbildningarna.

Han berättar att utbildningarna i huvudsak finansieras med statligt bidrag till arbetslagsutveckling.

- Kommunen står för vikariekostnaden.

Dialogutbildningen går ut på att arbetsgrupper ska lära känna varandra bättre, få ökad förståelse för varandra och för att individer är olika.

Nödvändigt med resor

Nova Högskolecentrum står får mycket resande och övernattningar. Till exempel var hotellkostnaderna under rektorn Bengt Karlssons ansvarsområde nästan 78 000 kronor förra året.

- Vi sysslar med ett stort nätverksarbete. Det är nödvändigt med resor och representation.

Bengt Karlsson berättar att utbildningarna finansierar sig själva, bland annat med medel från staten. Oskarshamns kommun står för kostnaderna för Novas lokaler och grundplatform, den stab som jobbar med att utöka utbudet och verksamheten.

Sällan alkohol

- Vi försöker hålla nere kostnaderna på en dräglig nivå. Det är ytterst sällan vi representerar med alkohol, säger Bengt Karlsson.

Bland rese- och hotellkostnaderna kopplade till Nova finns bland annat räkningar för en konsult som heter Carl-Axel Engdahl.

- Han är pensionär men knuten till KTH. Han har bland annat hjälp oss med EU-ansökningar och arbetet med energikommissionen, berättar Bengt Karlsson.

Förhandlingsluncher

Tekniska kontoret reste en hel del under 2007 med hotellövernattningar runt om i landet.

- Det är mest kurser och konferenser, och en del nätverksträffar. Vi har väldigt mycket vi behöver förbättra oss inom, säger tekniska chefen Göran Landenius.

Han berättar att det är viktigt att titta på lösningar i andra kommuner och för honom själv att träffa andra på samma position.

- Jag pratar till exempel med andra tekniska chefer om entreprenadjuridik. Det är väldigt nyttigt.

Tekniska kontorets representation är spartansk. Det handlar huvudsakligen om dagens lunch på vanlig lunchrestauranger.

- Det är ofta förhandlingsluncher. Förra året handlade det mycket om Arenan. Att fortsätta snacka över lunchen handlar om effektivitet och innebär att man sparar tid, säger Göran Landenius.

11 personer till London

I förra årets bokföring finns en paketresa, som dock genomfördes precis i början av detta året, till London för 11 personer. Flygresa och tre nätter på hotell kostade drygt 34 000 kronor.

IT-sekreterare Per Andersson berättar att han och tio lärare som jobbar med IT som specialuppdrag var på Europas största IT-mässa för pedagoger.

- Det var väl satsade pengar. Alla tyckte att det var oerhört bra. Dessutom fick resan positiva bieffekter som jag inte räknat med. Vi blev en sammansvetsad grupp.

I samband med vänortsutbyte har kommunen bland annat bekostat övernattning på Oskarshamns folkhögskola för nio personer mellan den första och 14 oktober för 26 000 kronor.