Nyheter

Rysarkväll väntar för EU-kramande Liberalerna

Politik Artikeln publicerades

När Liberalerna omfamnar EU och vill ha mer, tycks svenska folket mer tveksamma till detsamma. I opinionen har partiet dallrat kring 4-procentspärren och risk finns att de förlorar sina två mandat.

Det blir en riktig rysarkväll för Liberalerna som håller sin valvaka på Clarion Hotel i Stockholm. Och kanske speciellt för Liberalernas toppnamn Karin Karlsbro och partiledaren Jan Björklund.

Lotta Edholm, skolborgarråd och gruppledare i Stockholms kommun, säger att det är "otroligt spännande".

– Men Karin Karlsbro har gjort en fantastisk valrörelse och gjort sig känd. Min absoluta förhoppning är att detta går bra, säger Edholm.

Varför har det varit kämpigt för partiet i opinionen?

– Det hör så klart ihop med höstens debacle och att vi hade svårt att få till en regering.

Vilken betydelse har det att Karlsbro kom in sent i matchen?

– Kandidaterna är inte så vansinnigt kända över huvud taget. Men det klart att det var lite mer uppförsbacke för Karin, säger Edholm.

"Står för sina åsikter"

I mätning efter mätning tycks Liberalernas storsatsning på mer av EU inte alls ha gått hem i de blågula stugorna. Tvärtom tycks väljarna attraheras av partier som talar om mindre inflytande från Bryssel.

– Det är i och för sig hederligt att man står för sina åsikter, även om det inte är så valtaktiskt och opportunt, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Hon anser att Liberalernas framtid i EU-parlamentet hänger på en skör tråd och att två ingredienser behövs: trogna L-väljare som tar sig till valurnorna och att valdeltagandet i stort blir lågt.

– Då ökar möjligheterna.

Okänd för många

Hon hade trott att Jan Björklund själv skulle nomineras till förstanamn på Liberalernas lista – och bli ett dragplåster i valet. I stället lanserades en för många okänd kandidat, Karin Karlsbro.

– Det är en chansning man gör från Liberalerna. Men det är det litegrann från andra partier också.

Marja Lemne ställer sig också frågande till hur Liberalerna, som driver kampanj för gemensamma skatter och ökad gemensam lagstiftning, kommer att ställa sig om det blir ett massivt skifte till mer konservativa partier i EU.

– Kommer de att vara lika positiva till ett ökat beslutmandat för EU då? Det har vi inte fått något besked om.

Fakta

Liberalerna i EU

Liberalerna har två mandat i EU-parlamentet och därmed två ledamöter: Jasenko Selimovic och Cecilia Wikström.

Tillhör partigruppen Alde (Alliansen liberaler och demokrater för Europa) som gillar frihandel och vill utveckla EU:s inre marknad. Alde har totalt 69 ledamöter i parlamentet.

Liberalerna vill bland annat se en europeisk koldioxidskatt, en gemensam gränspolis, inrätta ett europeiskt FBI med operativa befogenheter och att alla EU-länder ska tvingas ta emot flyktingar som kommer till Europa.

Visa mer...

Fakta

Liberalernas toppkandidater

1. Karin Karlsbro

2. Said Abdu

3. Maria Weimer

4. Allan Widman

5. Anders Rehnberg

Visa mer...