Så kan det gå i rättegången mot Asap Rocky

Asap Rocky Artikeln publicerades

På fredag avslutas rättegången mot artisten Asap Rocky och två män i 20-årsåldern som misstänks för misshandel i Stockholm.

Troligtvis blir det en villkorlig dom, enligt rättsexperter – som inte utesluter ett frikännande.

Scenario 1: Villkorlig dom

Enligt advokat Leif Silbersky är villkorlig dom en trolig påföljd för Asap Rocky, då han åtalas för misshandel av normalgraden.

– Ett grundtips är att han har stora möjligheter att klara sig med villkorlig dom och böter, säger han.

En villkorlig dom skulle innebära att männen slipper fängelsestraff, enligt tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem. De skulle i praktiken få en lapp och bli införda i brottsregistret, sedan händer ingenting mer, enligt Alhem.

Eftersom åtalet gäller misshandel av normalgraden sätts männen omedelbart på fri fot vid en villkorlig dom.

 

Scenario 2: Fängelsestraff – men kan lämna Sverige

Åklagare Daniel Suneson menar att en glasflaska har använts som tillhygge i misshandeln, vilket de misstänkta förnekar.

– Har det förekommit en flaska skulle det kunna bli ett kortare fängelsestraff, säger Leif Silbersky.

Men artisten skulle kunna lämna landet även om han döms till ett kortare fängelsestraff, eftersom tiden som han tillbringat i häkte kan kvittas mot den utdömda tiden, säger Silbersky.

Misshandel av normalgraden kan ge upp till två års fängelse, men åklagaren har inte meddelat vilket straff han ska yrka på.

 

Scenario 3: Frikännande – och skadeståndskrav?

Nödvärnsinvändningen som försvaret åberopar, samt att Asap Rocky förnekar brott, kan leda till att artisten frikänns, enligt Sven-Erik Alhem.

– Det kan också användas för att sätta ner straffet, säger han.

Friges han har Asap Rocky givetvis rätt att lämna Sverige. Han har då också rätt att kräva skadestånd, dels för den tid han tillbringat i häkte, dels för den inkomstförlust han lidit av inställda spelningar. Artisten var mitt i en pågående Europaturné när han greps i Stockholm den 2 juli.

– Det är mångmiljonbelopp som det är frågan om. Vi har inget sådant fall tidigare vad jag känner till, säger Sven-Erik Alhem.

Dagens Nyheter rapporterade förra veckan att Asap Rocky kan få rätt till skadestånd och ersättning för förlorad inkomst som uppgår till minst 16 miljoner kronor, enligt advokaten.