SD redo för extraval

Politik Artikeln publicerades
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är redo för extraval. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är redo för extraval. Arkivbild.

Sverigedemokraterna räds inte ett extraval om misstroendeförklaringen mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) landar i att hela regeringen avgår.

SD står bakom Vänsterpartiets misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern – ett besked som i förlängningen kan innebära att hela regeringen avgår. SD-ledaren Jimmie Åkesson tror dock inte att det blir så.

Han ser nu att det är ett politiskt spel på hög nivå.

– Vad det slutar i får vi väl se, men det rimliga i grunden är att regeringen gör som riksdagens majoritet tycker, och gör man inte det så kan riksdagen inte tolerera det, säger han.

TT: Är Sverigedemokraterna redo för ett extraval om vi hamnar där?

– Vi är redo för nyval så klart, men som sagt, jag tror inte det behöver gå så långt, säger Jimmie Åkesson.

Det rimliga vore att regeringen backar och går riksdagens vilja till mötes, även om SD har en helt annan ingång i kritiken av omgörningen av Arbetsförmedlingen än vad Vänsterpartiet har, enligt Åkesson.

– Vi vill i grunden också reformera Arbetsförmedlingen och släppa in privata aktörer, men jag tycker Moderaterna och Kristdemokraterna pekar på två centrala svagheter i den här reformen, det ena handlar om hur den genomförs, där man bland annat lägger ner kontor på landsbygden, och så har vi det här med lagen om valfrihet (LOV). Den känns orimlig.