Nyheter

Sex personer försvunna i fjällen

Olyckor Artikeln publicerades
Kebnekaise fjällstation. Bilder är från ett annat tillfälle med hemvärnet. (Arkivbild.)
Foto: Hans Olof Utsi / TT
Kebnekaise fjällstation. Bilder är från ett annat tillfälle med hemvärnet. (Arkivbild.)

Polisens fjällräddare söker efter sex personer som anmälts försvunna.

Det rör sig om en grupp med franska turister som inte kommit fram till Kebnekaise fjällstation.

Gruppen skulle ta sig från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation under söndagen, och när den inte kom fram larmades polisen av personalen vid 21-tiden. De sex lämnade Nikkaluokta vid lunchtid. Polisen har under natten sökt av området med skotrar, men vädret har varit för dåligt för att söka med helikopter. Vid 07-tiden i morse hade fjällturisterna fortfarande inte hittats.

– Det blåser och snöar för mycket så vi har inte kunnat använda helikopter men vi hoppas kunna få upp en nu på morgonen. Det blir ju betydligt lättare då att söka av ett stort område, säger Mats Andersson, RLC-befäl vid polisregion Nord.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Norra Lapplandsfjällen för "mycket hård vind med nederbörd".

– Det har under natten blåst upp emot 32 meter per sekund i vindbyarna men medelvinden har varit på 11 meter per sekund och temperaturen har legat på dryg -10 under natten, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI. Det kommer att fortsätta vara blåsigt de närmsta timmarna men under dagen har vi ett lågtryck som rör sig söderut vilket gör att vindarna kommer att avta från sen förmiddag och framåt.

En av de personer som kom till Kebnekaise fjällstation under söndagen hade lättare köldskador i och med blåsten, säger Mats Andersson.

– Så det är inga bra förhållanden, framhåller han.

Det är oklart vilken utrustning och fjällvana de saknade personerna har.

– De åkte i väg på skidor men det är osäkert om de har tält eller mat med sig. Vi måste se om det har hänt någonting efter vägen, men man hoppas ju att de har hittat någon form av skydd, säger Mats Andersson.