Stefan Löfven i Perssonland

Artikeln publicerades

Med sig hade han partiets ekonomiska taleskvinna Magdalena Andersson samt Margot Wallström, allmänt tippad som ny utrikesminister i en eventuell S-regering efter valet.

Redan lite efter klockan tio på förmiddagen var trion på väg till Växjö för nya möten med väljarna. Besöket varade alltså inte någon längre tid. Men visiten får nog ändå ses som mer än en snabb artighetsvisit.

Ty självfallet finnsanledning för S-partiledaren att besöka en kommun som är både framåt och framgångsrik.

Stefan Löfven vill gärna visa – och förknippas med – S-styrda kommuner som lyckas hyggligt med partiets profilfrågor.

Lärarförbundet utsåg häromdagen Kalmar till den 20:e bästa skolkommunen i landet. Nya förskoleavdelningar invigs i en rasande takt.

Linnéuniversitetet planerar att etablera sig i gästhamnen och en investering på upp emot en miljard kronor möjliggörs. Som sällan förr reser sig byggkranarna runt om i kommunen.

Kalmar har genomgått en hård och på flera sätt smärtsam strukturomvandling de senaste decennierna. Men ny handel har öppnat, tjänstesektorn har vuxit och stora investeringar görs i de gröna näringarna.

Problem saknas självfallet inte. Men känslan av framgång och framtidstro är tydlig.

Dessutom– vilket också är viktigt för Löfven – styrs kommunen genom ett pragmatiskt samarbete över blockgränsen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet har under mandatperioden konstruktivt funnit varandra.

Det kommunalt sett opålitliga Miljöpartiet har hängts av, Sverigedemokraterna är isolerade, Moderaterna har tryckts sönder under inre konvulsioner och Folkpartiet har funnit sin föga framgångsrika nisch som alltings motståndare.

Den Löfvenska signalen är att det går att nå framgång genom samarbete över den eländiga blockgränsen.

För kommunalrådet JohanPersson (S) har självfallet också Löfvens, Anderssons och Wallströms besök betydelse.

Skickligt håller han sig framme i strålkastarljuset, och redan på tisdagen var förre finansministern Pär Nuder (S) i Kalmar och strödde hedersbetygelser över honom.

”Som Johan Persson styr Kalmar bör Stefan Löfven styra Sverige efter valet”, var Nuders budskap i gårdagens tidning.

Klart man nu undrar om den andre statsministerkandidaten Fredrik Reinfeldt dyker upp i länet innan valet, och vilken ”mönsterkommun” med högerprofil han då tänker sätta sin fot i?