Nyheter

Centrala Kalmar svämmade över efter stor vattenläcka

Kalmar Artikeln publicerades

En stor vattenläcka lade delar av centrala Kalmar under vatten på lördagsmorgonen.

Räddningstjänsten utfärdade ett viktigt meddelande till allmänheten – som nu har dragits tillbaka.

"Det går inte att säga hur lång tid det tar att reparera läckan”, uppger Kalmar vatten.

En vattentank har placerats ut i det drabbade området.

Vid en fastighet stod vattnet mer än halvvägs upp till garageportarna.
Foto: Anton Lernstål
Vid en fastighet stod vattnet mer än halvvägs upp till garageportarna.

Vid 03.15 kom larm om översvämning i centrala Kalmar, och enligt räddningstjänsten rör det sig om en ”jätteläcka” på Norra vägen, i närheten av Friskis och Svettis lokaler.

– Det är hur mycket vatten som helst, säger Mattias Sonesson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kalmar.

Kalmar vatten är på plats för att stoppa läckan medan räddningstjänsten försöker pumpa bort vattnet. Enligt Mattias Sonesson ska flera fastigheter hotas av översvämning och i vissa ska vatten även ha runnit in.

– Vid ett hus är vattenhöjden säkert 35 centimeter och vid ett annat är portarna in till källaren halvt under vatten, säger han.

Strax innan klockan 06 utfärdade räddningstjänsten ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Då hade ett flertal vägar, bland annat delar av Norra vägen stängts av.

Meddelandet drogs tillbaka strax innan klockan 08, enligt SOS Alarm. Vid 10.30-tiden var Norra vägen avstängd i södergående riktning.

”Det går inte att säga hur lång tid det tar att reparera läckan”, skriver Kalmar Vatten på sin hemsida.

Själva läckan har stoppats genom att vattnet stängts av på båda sidorna om den. Bland annat har vattnet stängts av för fastigheterna 26-56 på Norra vägen. Eventuellt berörs även delar av Norrgård, på gatorna intill vattenavstängningen.

Vid 11.20-tiden meddelade Kalmar vatten att samtliga fastigheter fått tillbaka vattnet.

<iframe frameborder="0" scrolling="0" height="260" width="100%" src="https://gotamedia2.solidtango.com/widgets/embed/pyg9b3cx?auto_play=false&rel=0" allowfullscreen></iframe>

I samband med vattenläckan stod ett par hundra meter av vägen under vatten. Det ska nu ha rensats bort och brandkåren jobbar med att pumpa bort vatten från en fastighet vars källare svämmat över.

Räddningstjänsten räknar med att den akuta insatsen klaras av under morgonen. Vid 10-tiden kunde man lämna platsen.

Kalmar vatten har placerat ut en vattentank vid Liljas, i närheten av korsningen Norra vägen/Galggatan. Den kommer att stå där hela helgen.

Vad som orsakat läckan är fortfarande okänt men av någon anledning har en vattenledning gått sönder. I samband med att det inträffade forsade 600 liter vatten i sekunden ut och stora delar av Norra vägen stod en tid 30 centimeter under vatten.

När Kalmar Vatten fick stopp på läckan var blott ungefär en meter vatten kvar i vattentornet.

– Hela vattentornet är tömt på vatten, säger Johan Olström, styrkeledare på räddningstjänsten i Kalmar, och fortsätter:

– Det kan bero på att röret är gammalt att det är därför det gått sönder men det får ni ta med Kalmar Vatten.

Seth Nikolausson, arbetsledare på Kalmar Vatten, berättar att det initialt var svårt att hitta alla ventiler som skulle stängas av och det tog några timmar innan de kunde lokalisera läckan.

– Det är svårt att säga vad läckan beror på, de har varit och grävt en del här så det kan ha hänt något där, säger han och pekar mot byggarbetarna.

I samband med läckan och reparationen kan vattnet bli missfärgat, uppger Kalmar vatten och uppmanar därför berörda att undvika vittvätt det närmaste dygnet.

Foto: Anton Lernstål