Sveriges nya tokhöger

Centerpartiet. Detta gamla pragmatiska och samarbetsinriktade parti har förvandlats till Sveriges nya tokhöger.
Centerpartiet. Detta gamla pragmatiska och samarbetsinriktade parti har förvandlats till Sveriges nya tokhöger.
Foto:

De som däremot har skaffat sig en konkurrenskraftig utbildning som till exempel de blivande sjuksköterskorna, som kräver 24‑000 kronor månaden, ska dock inte utsättas för försämringar.

Riksdagsman Qarlsson från Sollebrunn har varit ute och utmärkt sig tidigare på den politiska manegen. Hon var den förste politiker på 50 år som ifrågasatte det allmänna barnbidraget och ville ha det behovsprövat.

Den familj som tjänar över 240‑000 kronor behöver inget barnbidrag förklarade hon och gick till och med längre än Maud Olofsson som inte var tillräckligt tokig att hon preciserade sig. Maud begravde förslaget i tysthet och Qarlsson fick dra sig tillbaka och slicka såren.

 

 

Men nu närThatcher-fantasten Annie Lööf har tagit kommandot och bara på några månader förvandlat Centerpartiet till en billig slagordscentral för reaktionärt bludder är det läge för Qarlsson att stiga fram. De förslag hon kommer med skulle leda till att Sverige delas upp i två arbetsmarknader; en höglönemarknad för dem som har utbildning och en låglönemarknad för de fattiga, outbildade, invandare, ungdomar och funktionshindrade.

Till löner som väsentligen understiger vad de tjänar på solsidan ska dessa utnyttjade personer stå för servicetjänsterna som de etablerade efterfrågar: städning, poolrensning, transporter, barnpassning och trädgårdsarbete. Det blir överkomligt genom RUT-avdrag och väsentligt lägre löner för den verkliga underklass som skulle etableras. USA:s arbetsmarknad har denna uppdelning av produktiva och välavlönade medborgare på ena sidan och underbetalda tjänsteandar på den andra.

Det kanske mest osmakliga med Qarlssons förslag, som förstås varit i Annie Lööfs påse innan det hamnade i Qarlssons säck, är att hon pekar ut outbildade invandrare som särskilt lämpliga för denna andra klassens medborgarskap.

 

 

Lööfs och Qarlssonstokerier är kulmen hittills på en perverterad lösning på arbetslöshetsproblemet som inte har något vetenskapligt stöd. Föreställningen att sänkta löner ger jobb applåderas förstås av arbetsgivarna.

Folkpartiet var först ute och Jan Björklund demonstrerade sin totala okunnighet när han trodde att kommunerna kunde erbjuda sänkta ingångslöner utan att ha hänsyn till kollektivavtal eller uppgörelser med facket. Centertokarna drog då till med alla som varit arbetslösa en viss tid ska erbjudas sänkta ingångslöner.

Vad kommer folkpartiet med i sin nästa galenskap?

Statsminister Reinfeldt kan sitta lugnt på läktaren och beskåda hela detta spektakel.

Politikerna ska inte lägga sig i lönebildningen. Låt dvärgpartierna gläfsa litet. De har ändå inget att säga till om. Men steget är inte långt till Anders Borg som tror att man kan förbättra arbetsmarknadsläget genom sänkta skatter och avgifter.

Hittills har det dock inte ens kunnat beläggas att de tiotals miljarder kronor som han slängt ut i jobbskatteavdrag haft någon positiv effekt på jobben. Det skulle inte den nya tokhögerns förslag ha heller.