Tidigare högt befäl inom IS greps i Ukraina

Ukraina Artikeln publicerades
Abu Omar al-Shishani, som dödades i strider i Irak 2016. Bilden är från ett IS-relaterat konto på sociala medier.
Foto: AP/TT
Abu Omar al-Shishani, som dödades i strider i Irak 2016. Bilden är från ett IS-relaterat konto på sociala medier.

Den ukrainska säkerhetstjänsten (SBU) har gripit en tidigare högt uppsatt person inom terrorrörelsen IS.

Mannen uppges heta Al Bara Shishani, vara georgisk medborgare och han kom till Ukraina illegalt i fjol med hjälp av ett falskt pass.

"En utseendeundersökning har bevisat att den gripne utlänningen verkligen är en efterlyst ledare inom Islamiska staten", skriver SBU i ett uttalande.

Enligt SBU reste Al Bara Shishani från Syrien till Turkiet 2016 där han "fortsatte att koordinera" IS-aktiviteter. Han ska ha gripits nära sitt hus i en förort till Ukrainas huvudstad Kiev, efter ett samarbete med georgisk polis och den amerikanska underrättelseorganisationen CIA.

Under en tid var den gripne enligt SBU ställföreträdande till Abu Omar al-Shishani, som USA har kallat "krigsminister" inom IS.

Men enligt Rami Abdel Rahman, chef för det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien, var Al Bara Shishani aldrig högt uppsatt inom IS utan "en enkelt stridande".

Abu Omar al-Shishani, även känd som Omar tjetjenen, dödades under strider i staden Mosul i norra Irak i mars 2016.

Hans änka, född 1986 i Georgien i dåvarande Sovjetunionen, greps i Turkiet i fjol. Hon uppges tidigare ha stridit tillsammans med tjetjenska rebeller mot rysk militär och anslutit sig till IS i Syrien 2013.