Nyheter

Sex döda i attack mot lyxresort i Mali

Mali Artikeln publicerades
Jihadister i Mali har tidigare slagit till mot mål där västerlänningar uppehåller sig. I november 2015 angreps lyxhotellet Radisson Blu i Bamako. Arkivbild.
Foto:Jerome Delay
Jihadister i Mali har tidigare slagit till mot mål där västerlänningar uppehåller sig. I november 2015 angreps lyxhotellet Radisson Blu i Bamako. Arkivbild.

Sex personer – varav fyra attentatsmän – har dödats sedan okända gärningsmän attackerat en resort utanför Malis huvudstad Bamako och tagit gisslan.

Nära 40 personer ska därefter ha fritagits av säkerhetsstyrkor, enligt en regeringstalesperson.

Attacken skedde på söndagskvällen, svensk tid, och riktade sig mot turistanläggningen Le Campement Kangaba, en lyxresort i Dougourakoro som är populär bland utlänningar boende i Mali.

De misstänkta gärningsmännen ska ha varit beväpnade och stormat anläggningen skrikandes "Allahu akbar" (Gud är större). Fyra av dem dödades senare av säkerhetsstyrkor, uppger landets säkerhetsminister utan att uppge om någon också befann sig på fri fot.

Boende rapporterade om skottlossning och rökutveckling och delar av anläggningen stod i brand. Säkerhetsstyrkor från Mali uppbackade av FN:s fredsbevarande insats befann sig utanför.

– Först trodde vi att det var beväpnade banditer men vi vet hur de agerar, så nu tror vi att det är en terroristattack, sade säkerhetsminister Salif Traore tidigare under kvällen utanför anläggningens entré.

Ingen grupp har tagit på sig dådet.

Enligt inrikesdepartementet dödades två personer på lyxanläggningen i attacken. En av dem är en fransk-gabonesisk medborgare. Minst två personer har skadats, varav en civil och en polis.

Säkerhetsstyrkor uppges ha fritagit 36 personer som hållits gisslan, enligt departementets talesperson.

– Säkerhetsstyrkor är på plats. Campement Kangaba har spärrats av och en operation har inletts. Situationen är under kontroll, vi söker igenom rum för rum, sade Baba Cisse, talesperson vid Malis säkerhetsdepartement.

Flera jihadistiska rörelser bedriver sedan 2012 väpnad kamp mot Malis regering. 2013 initierades en fredsbevarande FN-insats, i vilken personal från svenska Försvarsmakten ingår, för att stabilisera situationen i det västafrikanska landet.

Attacker liknande söndagens har förekommit förr. I november 2015 gick beväpnade män till angrepp mot personal och gäster på lyxhotellet Radisson Blu i Bamako. I den attacken, som terrornätverket al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim tog på sig, dödades 20 personer varav 14 utlänningar.

Enligt Malis regering ligger "misstänkta jihadister" bakom även denna attack.