Nyheter

Utländska ligor bakom hälften av inbrotten

Brott Artikeln publicerades
Runt hälften av alla bostadsinbrott utförs av utländska ligor, enligt Trygghetskommissionen. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Runt hälften av alla bostadsinbrott utförs av utländska ligor, enligt Trygghetskommissionen. Arkivbild.

Organiserade stölder och it-bedrägerier ökar men rättsväsendet klarar inte sin uppgift, konstaterar Trygghetskommissionen.

– Man använder gamla metoder på nya fenomen, säger ordföranden Fredrik Reinfeldt.

Till följd av digitaliseringen och den ökade rörligheten över gränser har vardagsbrotten i form av bedrägerier och stölder antagit en helt ny skepnad, konstaterar Trygghetskommissionen som på initiativ av Svensk försäkring fått i uppdrag att göra en oberoende utredning på området.

Bedrägerier är i dag västvärldens snabbast växande brottsfenomen, och av de drygt 200 000 bedrägerier som anmäls årligen i Sverige är nu cirka 60 procent it-relaterade, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Uppemot hälften av alla bostadsinbrott och en klar majoritet av stölderna av bilar och båtar genomförs av internationella ligor. Statistik från branschorganisationen Larmtjänst visar att hur en stor andel av stöldgodset transporteras utomlands.

Trygghetskommissionens ordförande Fredrik Reinfeldt understryker behovet av ökade kunskaper och nya metoder.

– Men det handlar inte om resurser, utan snarare om en anpassning utifrån hur brottsligheten ser ut i dag.

Enligt Trygghetskommissionen fungerar de internationella stöldligorna som en välutvecklad affärsverksamhet med stor ekonomisk vinning som högsta prioritet.

I stället för att fokusera på social brottsprevention borde polisen satsa mer på att kartlägga de olika aktörerna, och platserna där stödgodsen förvaras, hävdar de.

– Rättsväsendet och socialtjänsten ägnar år ut och år in åt att fråga sig varför det går snett för unga män. Men tänk om det inte längre handlar om män som hamnat snett, tänk om brottsligheten blivit anonym – då fungerar inte de gamla modellerna, säger Reinfeldt. (TT)