Vad drömmer du om, statsministern?

Artikeln publicerades

Att ha visioner och drömmar om framtiden är drivkraften i politiken, så har det i alla fall alltid varit för mig. Jag upplever också att det är just visionerna och drömmarna som får socialdemokratiska politiker och väljare att finna varandra.
Drömmen om att få leva i ett samhälle där vi betraktar varandra som jämlika och lika mycket värda. Där inte den med tjockast plånbok köper sina barn en bättre skola, där inte den som är lojal mot chefen ges högst lön och där vård och omsorg ges efter behov inte efter tecknad försäkring.
För mig är kollektivavtal och arbetsmiljölagstiftning en självklarhet och jag tycker det är fint att äga naturtillgångar och välfärd gemensamt. Att ha en bra bostad måste vara varje människas rättighet liksom utbildningsmöjligheter livet igenom.
Samma visioner kan åstadkomma, de i media så populära, ”rosornas krig” Helt enkelt av skälet att vi socialdemokrater så gärna och så starkt vill ta steg mot ett jämlikt, rättvis och solidariskt samhälle men gör lite olika analyser av vad som är bäst att göra först och i vilken takt.
Att jag skriver om just visioner och drömmar beror på att Moderaterna den senaste tiden varit övertydliga med att det för dem är motsatsen som gäller. Reinfeldt uttrycker sällan eller aldrig en dröm eller en vision om Sverige i framtiden. Nej, han förvaltar och betonar ofta att han tar ansvar. Kort och gott för att han är som klippt och skuren för det. Vad vill han då med sitt maktutövande?, undrade psykologen i SVT utfrågningen ”Nyfiken på”–men fick inget svar.
Anders Borg beskriver inte heller en dröm, förutom möjligen att personligen bli betraktad som ekonom istället för den moderata finansminister han är.
Det är i egenskap av moderat som han genomfört tidernas skattesänkningar, låtit a-kassan bli en av EU:s sämsta och som han infört en världsunik pensionärsskatt.
Men tänker ni, visst har väl även dagens höger drömmar om framtiden? Jo, visst är det så. Det handlar bara om att utåt ligga lågt, riktigt lågt, med ambitionen om mer lönekonkurrens, lägre skattetryck och än mer otrygga anställningar. Högerns agenda har aldrig handlat om löntagarnas trygghet, om omfördelning eller om minskade klyftor.
Tänk vilka spännande debatter vi skulle ha att se fram emot om Reinfeldt och andra moderater utifrån sin liberalkonservativa ideologi berättade om sina drömmar och visioner.
En sak är säker, de skulle inte se ut som mina.

 

Lena Hallengren (S)
Kolumnisten är riksdagsledamot från Kalmar