Nyheter

Vänta med Attefallshus – nya regler väntar

Bostad Artikeln publicerades
Attefallshus – flipp eller flopp? När det kommer till antalet nya bostäder så har de små husen knappast levt upp till förväntningarna.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Attefallshus – flipp eller flopp? När det kommer till antalet nya bostäder så har de små husen knappast levt upp till förväntningarna.

Planer på att bygga ett Attefallshus på tomten i sommar? Vänta lite – det kan löna sig. Mycket pekar på att regeländringar som tillåter att bygga större kan vara på gång inom kort.

Om byggnadsytan ändras från 25 till 30 kvadratmeter kan Attefallshusen bli ett "attraktivare boendealternativ för fler". Så lyder slutsatsen från Boverkets utredning s om just nu ligger på regeringens bord.

Om och när det faktiskt kan bli fritt fram för att bygga större är fortfarande oklart. Ärendet är under beredning, och man vet ännu inte när det kommer att bli klart, uppger finansdepartementet.

Fler bostäder

Förhoppningen med Attefallshus, som infördes av den borgerliga regeringen 2014, var just att fler bostäder skulle byggas. Så har det dock inte riktigt blivit. Av de drygt 20 000 Attefallshus som byggdes mellan 2014–2017 var nämligen bara cirka 3 500 faktiska bostadshus, enligt Boverkets siffror.

En eventuell regeländring skulle i korthet innebära att man utan tillstånd får lov att bygga ett Attefallshus på 30 kvadratmeter ute på sin tomt. Regeländringen, som i praktiken innebär att den invändiga boarean blir cirka 27 kvadratmeter, kan locka fler att bygga. Så resonerade åtminstone förra bostadsministern , liksom en fjärdel av de 286 kommuner som svarat på Boverkets frågor.

– Ja, när vi jobbade med rapporten var det en del kommuner som trodde att det då kan bli fler bostäder, säger Boverkets utredare Josefin Hane till TT.

Fem kvadratmeter

Ärendet har dragit ut på tiden och en del byggentusiaster väntar kanske på besked. Men frågan är: 30 kvadratmeter istället för 25 – vilken skillnad gör det?

– Många tycker att 25 är lite litet för att göra bostad av. Man är ganska låst i planlösning eftersom det finns regler kring hur stora olika utrymmen i bostaden ska vara. Med 5 kvadratmeter till får man lite mer flexibilitet, säger Josefin Hane.

Om nu regeländringen går igenom, ska man då vänta med sitt byggprojekt?

– Det beror på hur viktiga fem kvadratmeter är för en.

Fakta

Det här gäller

Sedan den 2 juli 2014 är det tillåtet att – förutom en friggebod på maximalt 15 kvadratmeter – utan bygglov också bygga en maximalt 25 kvadratmeter stor fristående byggnad på tomten.

Kravet är att det ska finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus på tomten.

Byggnaden måste placeras minst 4,5 meter från gränsen på tomten.

Huset ska vara en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus.

Tacknockshöjden får vara högst 4 meter.

Om Attefallshuset ligger närmare gränsen än 4,5 meter krävs grannars medgivande.

Attefallshuset kan användas som exempelvis gäststuga, förråd eller permanentbostad.

Hösten 2017 gav regeringen Boverket i uppdrag att utreda förutsättningarna att utöka byggnadsarean på Attefallshuset.

Byggnadstypen har uppkallats efter förre bostadsministern Stefan Attefall.

Källa: Boverket

Visa mer...