Var är valmanifesten?

Artikeln publicerades

Därefter presenterade man förslaget om byggandet av en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör.

Låt oss säga som så. Det är ingen billig investering. Snarare talar vi om tiotals miljarder kronor.

* * *

Ny är inte heller idén om en tågtunnel till Danmark. Den lanserades av Göran Persson (S) år 2000.

Hade regeringsalliansen menat allvar borde den alltså efter åtta år vid makten redan ha tagit något initiativ kring denna förbindelse.

Men för vissa har skattesänkningar alltid och i alla lägen varit viktigast.

* * *

Det privata städföretaget Hemfrids grundare Monica Lindstedt rapporteras av tidningen Kommunalarbetaren ha plockat ut 31 miljoner från bolaget de senaste åren. 90 procent av företagets vinst delas ut till ägarna.

Men den genomsnittlige anställde tjänar inte ens 12 000 kronor i månaden före skatt, och har fått skriva på avtal om att inte tala med journalister.

På fem år har samtidigt bolaget genom RUT-avdraget fått en halv miljard av staten, alltså av skattebetalarna.

Ibland sparkar fakta ovanligt hårt.

* * *

Regeringen väntas i dag fatta beslut som gör det möjligt för Nato att sätta in en snabbinsatsstyrka i Sverige.

Närmandet till den amerikanska kärnvapenalliansen fortsätter.

Det hade varit värt en rejäl debatt. Men någonting säger att varken alliansen eller, för den delen, Socialdemokraterna riktigt önskar en sådan.

* * *

Svårt att förstå att C-ledaren i Kalmar, den i övrigt sluge och politiskt fingertoppskänslige Anders Andersson, säger nej till S-förslaget att ge de kommunanställda möjlighet att leasa biogasdrivna bilar.

Det är ju de som ofta brukar utpekas som hans partis kärnväljare som i de gröna näringarna producerar drivmedlet.

* * *

Med bara två och halv vecka kvar till valdagen är det obegripligt och närmast nonchalant mot väljarna att varken alliansen eller Socialdemokraterna har presenterat sina valmanifest.

Varför? Har programmen försvunnit? Lurpassar man på varandra?

Har regeringsalternativen någonsin varit så sena upp ur startblocken?

* * *

Har inte finansminister Anders Borg (M) varit ovanligt frånvarande i val-rörelsen?

* * *

Rent allmänt måste man varna för en utveckling där politiker, för att bli valda, ger löften om siffersatta löneökningar till vissa yrkesgrupper.

Förutom det som många partier i största allmänhet säger, att lärarna bör få högre löner, tävlar nu alliansen och Miljöpartiet om vem som lovar högst lönehöjning för denna yrkesgrupp.

Vi har faktiskt en ordning i Sverige där löner sätts i förhandlingar mellan arbetsgivarna och löntagarnas fackliga organisationer. De fastställs alltså inte av riksdagen eller i kommunfullmäktige.

Vi kallar det för den svenska modellen. Man kan svårligen både stå upp för denna modell och samtidigt lova en politiskt beslutad lönehöjning i kronor för en viss yrkeskategori.

* * *

Dessutom: är vi säkra på att det är just lärarna som är i störst behov av extra lönehöjningar? Varför talar ingen längre om alla de kvinnor som sliter hårt i vård och omsorg?

* * *

Idag håller nazistiska Svenskarnas Parti öppna möten i Kalmar och i Oskarshamn.

Man kan bara hoppas att det går lugnt till. Högerextremismen ska man bekämpa med ord och röstsedlar, inte med knytnävar och gatstenar.

Att använda sig av våldsinriktade metoder vore att förfalla till samma nivå som nazisterna historiskt själva befunnit sig. Och, faktiskt, att nyttja metoder som högerextremister fortfarande använder sig av för att skrämma och tysta meningsmotståndare.

* * *

Det är uppenbart att SVT:s partiledarutfrågningar är mycket tuffare än tidigare, även om man gott kunde avstå från en del trams i form av kunskapsfrågor och humorinslag.

Blir spännande att se hur Stefan Löfven (S) klarar sig på söndag.

* * *

Från och med i går onsdag är det möjligt att förtidsrösta.

Det är alltså allvar nu – och varje röst är lika mycket värd.

Missa inte att använda den senast den 14 september.