Visst har något gått sönder

Artikeln publicerades

Visst finns det skillnader mellan statsministerkandidaterna Stefan Löfven, S och Fredrik Reinfeldt, M. Och det är bra. Den loja valrörelsen behöver mer kontraster och åsiktsbrytningar.

Borg/Reinfeldt sitter still i båten och vill bygga skyddsvallar för kommande kriser. Statsminister Persson, S, sa på sin tid att han var stolt men inte nöjd. Reinfeldt är både stolt och nöjd.

Löfven/Andersson, presenterade klassisk S-politik som bygger på mer jämlikhet och full sysselsättning. S-ledningen presenterade sitt valmanifest på en friskola i Stockholmstrakten.

Högerblocket och Socialdemokraterna valde att presentera sina färdriktningar för Sverige sent i valrörelsen. Därför var manifesten fattiga på nyheter. Mest fattigt var det borgerliga alternativet. Det är mindre än två veckor kvar till valet och Löfven har statsministerjobbet inom räckhåll.

De borgerliga partiledarna gjorde sitt jobb med att såga socialdemokraternas valmanifest. De vanliga klyschorna hördes om bidragspolitik och skattechocker.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade som suveräna partier blandade omdömen om S-manifestet. Men de är helt inriktade på att stödja Löfven som regeringsbildare i höst. Mycket av politiken bygger på vilken verklighetsbild politikerna och väljarna har. Alla regeringar skönmålar, alla oppositionspartier svartmålar i olika nyanser.

Har någonting gått sönder i Sverige? Arbetslöshetsförsäkringen har definitivt gått sönder. Skolans kris är också exempel på att något inte fungerar i utbildningspolitiken. I äldreomsorgen och sjukvården knäar de anställda under ett ökat tryck.

Ett enveckasförsvar är odugligt i ökade orostider. Den ökade främlingsfientligheten som gör Sverige svårare att regera är också exempel på att något gått sönder.

Det är inte att svartmåla att beskriva det så. Det är att erkänna verkligheten som den är. Sverige glider in i ett tvåtredjedelssamhälle. De rödgröna partierna vill hejda den utvecklingen. De styrande borgerliga partierna förtränger tvåtredjedelssamhällets existens.

Det gäller inte bara att ha mest trovärdiga valmanifest. Det gäller också att ha den mest trovärdiga Sverigebilden.

 

 

Hans Bülow

Kolumnisten är politisk chefredaktör, S, för tidningen Sydöstran