Nyheter

"Vit dvärg" med mystiska ringar hittad

Rymden Artikeln publicerades
En illustration, publicerad av Nasa, av hur den siktade vita dvärgen, LSPM J0207+3331, kan se ut.
Foto: Scott Wiessinger/Goddard Space Flight Center/Nasa/TT
En illustration, publicerad av Nasa, av hur den siktade vita dvärgen, LSPM J0207+3331, kan se ut.

En frivilligforskare i Tyskland har hittat den kallaste och äldsta vita dvärgstjärna som människan hittills skådat, rapporterar Nasa. Konstigt nog är den omgiven av ringar.

Normalt sett förintas planeter och annat runt stjärnan då den i en tidigare fas sväller till en röd jätte. Och om rymdbråte sedan närmar sig ska det dras ner mot stjärnans svalnande yta. Så hur denna kan ha stora ringar runt sig är oklart.

– Denna vita dvärg är så gammal att vadhelst det är för process som matar in material i ringarna måste sträcka sig över miljarder år, säger astronomen John Debes vid rymdinstitutet STSCI enligt USA:s rymdmyndighet Nasa.

– De flesta modeller som forskare har tagit fram för att förklara ringar runt vita dvärgar fungerar bara upp till ungefär 100 miljoner år, så denna stjärna utmanar verkligen våra antaganden om hur planetsystem utvecklas.

En vit dvärg är resterna av en slocknad stjärna, och kan alltså ge ledtrådar till vårt eget solsystems avlägsna framtid.

150 000 frivilliga

Detta exemplar kallas LSPM J0207+3331, och upptäcktes av Melina Thévenot i Tyskland, en av 150 000 frivilliga världen över som går igenom rymddata. När de hittar något intressant hör de av sig till Nasas projekt "Backyard Worlds: Planet 9", som i det här fallet gjorde uppföljande observationer via W M Keck-observatoriet på Hawaii.

– Det är verkligen motiverande – att forskarna vänder sina teleskop för att titta på världar som man har upptäckt, säger Melina Thévenot enligt Nasa.

Återstår för experterna att fundera ut varför LSPM J0207+3331 utmärker sig jämfört med alla andra vita dvärgar.

"De är hejdlösa"

Marc Kuchner på Nasa säger till rymdmyndighetens webbplats att frivilligforskarna har en tendens att ställa till det, på ett angenämt sätt, med sina oväntade upptäckter.

– Vi skapade "Backyard Worlds: Planet 9" i första hand för att leta efter bruna dvärgar och nya planeter.

– Men att arbeta med medborgarforskare leder alltid till överraskningar. De är hejdlösa.

 

Fakta

När stjärnor dör

LSPM J0207+3331, den nu upptäckta vita dvärgen, finns 145 ljusår från oss, i stjärnbilden Stenbocken.

Den befinner sig i en av de sista faserna för stjärnor av solens typ.

Dödsprocessen börjar med att stjärnan, när kärnbränslet börjar ta slut, svullnar upp till en röd jätte. Allting i närheten, till exempel planeter som jorden, förintas. Och material längre ut får allt större omloppsbanor, eftersom stjärnans gravitationskraft minskar.

Sedan kollapsar stjärnan till en vit dvärg, en himlakropp av ungefär jordens storlek, och genomgår en lång avsvalningsprocess. LSPM J0207+3331 beräknas hålla en temperatur på nästan 6 000 grader Celsius – extremt kallt i stjärnsammanhang.

Källa: Nasa

Visa mer...