Åtalas för olaga frihetsberövande av treåring

Färjestaden Artikeln publicerades

Treåringen låg och sov på förskolan. Då kom pappan in, lyfte upp och förde bort henne med bil. Pappan har enligt ett domstolsbeslut inte rätt att träffa sin dotter. Nu har han åtalats för olaga frihetsberövande.

Händelsen inträffade på en förskola i Färjestaden i maj i år. Enligt polisens förundersökning var mannen inte inne i lokalen i mer än en minut. Förskolepersonal har berättat i förhör att han inte var hotfull, men bestämd och målinriktad. När han personalen försökte stoppa honom från att hämta dottern ska han ha sagt ”rör mig inte, jag är vårdnadshavare”. Sedan ska han lyft upp den sovande treåringen och tagit med henne i bilen.

Mannen, som är i 35-årsåldern och tidigare dömd för brott, är bosatt i en annan del av länet. Det var bland annat till hans bostad, flera mil från Öland, som han förde dottern. Den misstänkte mannen har en vårdnadstvist med dotterns mamma och sedan 2017 har han inte rätt till umgänge med dottern, enligt ett beslut från tingsrätten.

Det var frustrationen över att inte ha fått träffa sin dotter som ledde till gärningen, berättar den misstänkte i förhör. Åklagaren rubricerar detta som olaga frihetsberövande och menar att pappans avsikt var att kvarhålla dottern under längre tid. Mannen själv varken nekar eller erkänner brott, eftersom han inte såg det som ett brott.

Parallellt med att pappan olovligen umgicks med sin dotter pågick en polisinsats med patruller på flera platser i länet. Till slut fick polisen tag på mannen via telefon. Enligt polismannen i fråga var den misstänkte oförstående till varför polisen ringde, men kom sedan ut från sin bostad och följde självmant med till polisstationen i Kalmar samtidigt som dottern skjutsades tillbaka till Öland.