Drogförsäljning vid högstadieskola

Mörbylånga Artikeln publicerades
”Vi vet att det rör sig äldre ungdomar i närheten av skolan som några av våra högstadieungdomar dras till”, säger David Idermark, skolchef Mörbylånga kommun.
Foto: Sofia Hedman
”Vi vet att det rör sig äldre ungdomar i närheten av skolan som några av våra högstadieungdomar dras till”, säger David Idermark, skolchef Mörbylånga kommun.

Larm om drogförsäljning vid Skansenskolan får nu Mörbylånga kommun att reagera.

– Vi ska störa ut den här verksamheten. Vi vill att detta ska upphöra vid skolan, säger skolchef David Idermark.

Kommunens styrgrupp, med bland annat socialchef, skolchef, fritidschef och kommundirektör, har precis haft ett möte om åtgärder mot misstänkt knarkförsäljning till högstadieeleverna vid Skansenskolan.

– Jag vill understryka att vi inte kan bekräfta att det skett drogförsäljning på skolan, utan det har varit utanför, runt Ica-butiken och Zokker, säger David Idermark, skolchef i Mörbylånga kommun.

Styrgruppen har bland annat beslutat om att det ska finnas fler vuxna i närheten av Skansenskolans högstadium den närmaste tiden, personal ska schemaläggas för att röra sig extra mycket i området.

– Socialtjänst och skola kraftsamlar de närmaste veckorna för att störa ut den här verksamheten så att den flyttar någon annanstans. Jag har fått signaler om att det är problemen med drogförsäljning som finns vid Baronen och stationen i Kalmar som har utvidgats till Mörbylånga köping, vi uppfattar att vissa av de problemen rört sig hit, säger David Idermark.

Vad vet ni om vad som pågår?

– Vi vet att det rör sig äldre ungdomar i närheten av skolan, vid Ica och sockerbruksområdet, som några av våra högstadieungdomar dras till. Det försöker vi störa. Vi vill att våra ungdomar ska vara inne på skolområdet och på sina lektioner, säger David Idermark.

– Polisen bekräftar att de också fått tips om drogförsäljning och de säger att de har ökat sin närvaro i Mörbylånga köping. Polisen säger också att droghantering nära skolor blivit vanligare i hela landet.

Det har pågått sedan höstterminens början, enligt en förälder som blivit vittne till drogförsäljning till både tjejer och killar i lägre tonåren vid Ica-parkeringen nära skolan.

– Jag ser flera ungdomar gå fram till en bil, bilen rivstartar och ungdomarna försvinner bakom lastkajen. Där ser jag ungdomarna röka hasch. Jag har barn på högstadiet och är orolig, säger föräldern som tycker att skolan borde ha reagerat tidigare.

Kommunen ska nu också gå ut med information till alla föräldrar, både om droger som finns nära skolan och en allmän information om droger.

– Under de tre år jag har varit på Mörbylånga kommun har vi inte haft sådana här problem, även om det händer av och till att vi hör talas om något, spritförsäljning eller så, säger David Idermark.

Har någon påträffats knarkpåverkad på skolan?

– Nej, det känner jag inte till. Däremot har vi några individer som är i riskzonen som skolan redan jobbar tätt med tillsammans med föräldrarna.