Jätteprojekt planeras i Mörbylånga hamn

Mörbylånga Artikeln publicerades
4 bilder

Mörbylånga kommun säljer sina fastigheter i Mörbylånga hamn för 15 miljoner kronor. Företaget Salman Investments planerar lägenheter och hotell för en halv miljard.

– Det är ett gigantiskt projekt. Det blir jättespännande för hela kommunen, säger Henrik Yngvesson, som kallat till presskonferens med anledning av att kommunstyrelsen nästa vecka ska ta ställning till försäljningen av kommunens fastigheter i Mörbylånga hamn.

– Handlingarna blev ju offentliga, och därför var det ingen idé att vänta med att berätta, förklarar han.

När NCC hoppade av lägenhetsplanerna i Mörbylånga hamn, var det många som undrade vad som egentligen skulle hända. Nu har kommunen hittat en exploatör som vill ta ett helhetsgrepp om hamnen.

Tanken är fortfarande att det ska bli lägenheter i södra delen av hamnen. Hussam Salman har en vision om fyra smala femvåningshus med 24 lägenheter i varje. Till det kommer ett hus på 8-9 våningar med cirka 45 lägenheter i kvarteret hotellet.

Men huvudinvesteringen gäller ett hotell med minst 150 rum, spaanläggning, simhall, utepool, konstgjord sandstrand i norr, handel, och plats för konstnärliga utställningar.

Hussam Salman har tidigare haft planer på hotell vid Brofästet, men där var läget inte tillräckligt bra för att hotellkedjor skulle nappa.

– Läget här är AAA+, säger Hussam Salman. Här finns plats, bra luft, sol i väster och fin natur.

Projektet är indelat i etapper, med lägenheterna i södra delen som del 1.

– Det här kommer att ta tid, kanske 7-10 år. Men man måste börja och detta är ett sätt att utveckla södra Öland, säger Hussam Salman.

Han framhåller att hamnen även i fortsättningen ska vara tillgänglig för allmänheten.

– Det ska bli ett ställe som både turister och boende ska tycka om att komma till.

Exploateringen påverkar bland annat segelklubben. Henrik Yngvesson säger att kommunen inte kommer att lämna dem i sticket.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.