Jätteprojekt planeras i Mörbylånga hamn

Mörbylånga Artikeln publicerades

Mörbylånga kommun säljer sina fastigheter i Mörbylånga hamn för 15 miljoner kronor. Företaget Salman Investments planerar lägenheter och hotell för en halv miljard.

– Det är ett gigantiskt projekt. Det blir jättespännande för hela kommunen, säger Henrik Yngvesson, som kallat till presskonferens med anledning av att kommunstyrelsen nästa vecka ska ta ställning till försäljningen av kommunens fastigheter i Mörbylånga hamn.

– Handlingarna blev ju offentliga, och därför var det ingen idé att vänta med att berätta, förklarar han.

När NCC hoppade av lägenhetsplanerna i Mörbylånga hamn, var det många som undrade vad som egentligen skulle hända. Nu har kommunen hittat en exploatör som vill ta ett helhetsgrepp om hamnen.

  Tanken är fortfarande att det ska bli lägenheter i södra delen av hamnen. Hussam Salman har en vision om fyra smala femvåningshus med 24 lägenheter i varje. Till det kommer ett hus på 8-9 våningar med cirka 45 lägenheter i kvarteret hotellet.

  Men huvudinvesteringen gäller ett hotell med minst 150 rum, spaanläggning, simhall, utepool, konstgjord sandstrand i norr, handel, och plats för konstnärliga utställningar.

  Hussam Salman har tidigare haft planer på hotell vid Brofästet, men där var läget inte tillräckligt bra för att hotellkedjor skulle nappa.

  – Läget här är AAA+, säger Hussam Salman. Här finns plats, bra luft, sol i väster och fin natur.

  Projektet är indelat i etapper, med lägenheterna i södra delen som del 1.

  – Det här kommer att ta tid, kanske 7-10 år. Men man måste börja och detta är ett sätt att utveckla södra Öland, säger Hussam Salman.

  Han framhåller att hamnen även i fortsättningen ska vara tillgänglig för allmänheten.

  – Det ska bli ett ställe som både turister och boende ska tycka om att komma till.

  Exploateringen påverkar bland annat segelklubben. Henrik Yngvesson säger att kommunen inte kommer att lämna dem i sticket.