Föräldrar slår larm: Maten räcker inte till alla elever

Färjestaden Artikeln publicerades

På Smaragdskolan i Färjestaden räcker inte maten till alla elever.

Även på andra skolor i Mörbylånga kommun tar maten slut ibland.

Föräldrar larmar om elever som får gå hungriga.

I en Facebookgrupp berättade en förälder om sitt barn som kom hem från skolan och berättade att det inte funnits någon varm mat kvar. Det blev inledningen till många kommentarer från andra föräldrar.

Så här skriver en förälder:

”Vi får ofta höra här hemma att maten inte räcker. Tycker det är jättedåligt. Äter sexorna först är det inte alltid det räcker till oss, säger min dotter som går i femman. Detta tillhör tyvärr vanligheten.”

Ett svar låter så här:

”Får höra samma sak flera ggr i veckan av min dotter som går i femman. Dags att göra nåt kanske nu när så många säger samma sak.”

En annan förälder skriver:

”Dottern är ofta hungrig i skolan. I vintras berättade en av kompisarna att de åt snö för att bli mätta.”

Det är speciellt när det serveras något som eleverna tycker om som risken att maten tar slut är störst.

En annan förälder berättar att det är hårt styrt hur mycket mat barnen får ta. En köttfärsbiff, max sex köttbullar.

Biträdande rektor Lenar Rickardsson har nyligen, apropå ett inslag på Ekot om att barn till lågutbildade äter sämre, fört en diskussion kring vikten av bra mat för unga där hon bland annat skrev: ”Vi har världens bästa (och gratis!) skolmat men vi kan väl inte tvinga dem att äta av allt?”

När det gäller huruvida maten på Smaragdskolan räcker eller inte, hänvisar Lena Rickardsson till biträdande kostchefen Ulrica Svenzén.

– Första gången jag hörde om detta var när vi hade kostråd förra veckan. Jag har inte hört något om att maten tar helt slut. Jag har fått uppfattningen att det är främst när vi har stycksaker, som köttbullar, chicken nuggets eller panerad fisk som eleverna är missnöjda med att de inte får ta så många de vill.

– Det vi säger är att vi begränsar antalet vid första portionen, för det är inte meningen att man ska äta sig mätt på bara köttbullar. Det är viktigt med tallriksmodellen, att man tar av allt, och det har vi också sagt till eleverna, säger Ulrica Svenzén.

En annan orsak till att man begränsar portionerna är att svinnet ska minska.

– Smaragdskolan är den skola där det är mest svinn. Det är lätt att ta för mycket om det ser gott ut. Då är det bättre att ta om.

Att eleverna uppfattat det som att de inte får ta om av maten tycker hon är olyckligt.

– Man får ta om. Men kanske hinner eleverna inte det.

Men föräldrarna berättar att eleverna säger att maten tar slut. Hur ser du på det?

– Jag är ledsen över att jag inte fått den här informationen tidigare. Det är självklart att vi ska laga mat så att det räcker.

Efter förra veckans matråd har Ulrica Svenzén givit tillstånd till köket att ta hem en extra låda när det är den typen av mat eleverna ofta tar mycket av.

” Jag kan nog svära på att vi alltid har någon mat. Det finns alltid mat i frysen som kan värmas.”

Hon berättar att ibland när köket serverar rester från gårdagen, och den rätten tar slut, kan elever tycka att det är orättvist.

Ulrica Svenzén betonar att hon aldrig har hört från köket att elever inte fått mat, eller att maten tagit helt slut.

– Huvudrätten kan ta slut någon gång per termin. Då brukar vi alltid köra ut någon annan rätt parallellt. Jag kan nog svära på att vi alltid har någon mat. Det finns alltid mat i frysen som kan värmas, säger Ulrica Svenzén.

Hon säger att föräldrar gärna får komma till skolan för att äta med sina barn – och se hur det fungerar i matsalen.