Föräldrar slår larm: Maten räcker inte till alla elever

Färjestaden Artikeln publicerades

På Smaragdskolan i Färjestaden räcker inte maten till alla elever.

Även på andra skolor i Mörbylånga kommun tar maten slut ibland.

Föräldrar larmar om elever som får gå hungriga.

I en Facebookgrupp berättade en förälder om sitt barn som kom hem från skolan och berättade att det inte funnits någon varm mat kvar. Det blev inledningen till många kommentarer från andra föräldrar.

Så här skriver en förälder:

”Vi får ofta höra här hemma att maten inte räcker. Tycker det är jättedåligt. Äter sexorna först är det inte alltid det räcker till oss, säger min dotter som går i femman. Detta tillhör tyvärr vanligheten.”

Ett svar låter så här:

”Får höra samma sak flera ggr i veckan av min dotter som går i femman. Dags att göra nåt kanske nu när så många säger samma sak.”

En annan förälder skriver:

”Dottern är ofta hungrig i skolan. I vintras berättade en av kompisarna att de åt snö för att bli mätta.”

Det är speciellt när det serveras något som eleverna tycker om som risken att maten tar slut är störst.

En annan förälder berättar att det är hårt styrt hur mycket mat barnen får ta. En köttfärsbiff, max sex köttbullar.

Biträdande rektor Lenar Rickardsson har nyligen, apropå ett inslag på Ekot om att barn till lågutbildade äter sämre, fört en diskussion kring vikten av bra mat för unga där hon bland annat skrev: ”Vi har världens bästa (och gratis!) skolmat men vi kan väl inte tvinga dem att äta av allt?”

När det gäller huruvida maten på Smaragdskolan räcker eller inte, hänvisar Lena Rickardsson till biträdande kostchefen Ulrica Svenzén.

– Första gången jag hörde om detta var när vi hade kostråd förra veckan. Jag har inte hört något om att maten tar helt slut. Jag har fått uppfattningen att det är främst när vi har stycksaker, som köttbullar, chicken nuggets eller panerad fisk som eleverna är missnöjda med att de inte får ta så många de vill.

– Det vi säger är att vi begränsar antalet vid första portionen, för det är inte meningen att man ska äta sig mätt på bara köttbullar. Det är viktigt med tallriksmodellen, att man tar av allt, och det har vi också sagt till eleverna, säger Ulrica Svenzén.

En annan orsak till att man begränsar portionerna är att svinnet ska minska.

– Smaragdskolan är den skola där det är mest svinn. Det är lätt att ta för mycket om det ser gott ut. Då är det bättre att ta om.

Att eleverna uppfattat det som att de inte får ta om av maten tycker hon är olyckligt.

– Man får ta om. Men kanske hinner eleverna inte det.

Men föräldrarna berättar att eleverna säger att maten tar slut. Hur ser du på det?

– Jag är ledsen över att jag inte fått den här informationen tidigare. Det är självklart att vi ska laga mat så att det räcker.

Efter förra veckans matråd har Ulrica Svenzén givit tillstånd till köket att ta hem en extra låda när det är den typen av mat eleverna ofta tar mycket av.

” Jag kan nog svära på att vi alltid har någon mat. Det finns alltid mat i frysen som kan värmas.”

Hon berättar att ibland när köket serverar rester från gårdagen, och den rätten tar slut, kan elever tycka att det är orättvist.

Ulrica Svenzén betonar att hon aldrig har hört från köket att elever inte fått mat, eller att maten tagit helt slut.

– Huvudrätten kan ta slut någon gång per termin. Då brukar vi alltid köra ut någon annan rätt parallellt. Jag kan nog svära på att vi alltid har någon mat. Det finns alltid mat i frysen som kan värmas, säger Ulrica Svenzén.

Hon säger att föräldrar gärna får komma till skolan för att äta med sina barn – och se hur det fungerar i matsalen.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.