Hela Öland var utan el – ännu oklart varför

Öland Artikeln publicerades
Foto:Anders Johansson

På fredagseftermiddagen försvann spänningen i en sjökabel som för strömmen till Öland. Det resulterade i att hela ön blev strömlös i nästan en timme. Ett hundratal ölänningar fick vänta ytterligare ett bra tag på el.

Några minuter före klockan 15 slocknade hela Öland.

– Skydden har löst ut vid Linsänkan där kabeln går över till Öland vilket innebär att hela ön blir utan ström, sa Johan Aspegren, kommunikationschef för elnät på Eon.

Eftersom elnätet på Öland tillhör Eon drabbades samtliga hushåll på ön. Inledningsvis kunde företaget inte lämna någon prognos för när felet skulle vara avhjälpt.

Men strax före klockan 16 återvände strömmen för de flesta ölänningar.

– Det var ett högt prioriterat arbete. Vi lade ner mycket arbete på att snabbt komma tillrätta med problemet, säger Sirpa Franzén, presschef på Eon.

Hon kunde då konstatera att felet berodde på en skada i sjökabeln som leder elen till Öland. Men vad som orsakat problemet var på fredagseftermiddagen ännu oklart.

– Jag kan inte svara på det nu. Vi får återkomma med en analys av det nästa vecka, säger Sirpa Franzén.

Även om större delen av de boende på ön fick tillbaka elen snabbt dröjde det längre för andra.

Ett hundratal hushåll, merparten kring Gårdby, Möckleby och Sandby, var utan ström ytterligare cirka två timmar.

– Vi kan inte strömsätta alla på en gång, det sker successivt för att det inte ska bli något övertryck i nätet, säger Sirpa Franzén.

Hon kunde då inte lova att alla hushåll skulle få tillbaka strömmen innan natten. Klockan 17.41 meddelade dock Eon att samtliga ölänningar åter hade ström igen.