Plågade sambon - döms till fängelse och skadestånd

Öland Artikeln publicerades

Den 45-årige man som suttit häktad sedan oktober misstänkt för att ha misshandlat sin sambo, döms av Kalmar tingsrätt till nio månaders fängelse.

Mannen och kvinnan bodde ihop på Öland och i Växjötrakten. Enligt åklagare hade han vid upprepade tillfällen givit sig på kvinnan fysiskt, bland annat genom att dra henne i benen längs golvet, ta stryptag om halsen, slå henne med knytnäven i ansiktet och flera gånger dragit henne i håret så hårt att hårtussar lossnat.

Vid ett tillfälle drog han ned henne från sängen så att hon slog i huvudet, fick hjärnskakning och tappade medvetandet.

Kvinnan sminkade över sina skador när hon var på jobbet. Ändå märkte bekanta att det var något fel och uppmanade kvinnan att polisanmäla, vilket hon först inte ville.

I förhållandet förekom en hel del alkohol, något som kvinnan också medger. Mannen menar att sambon fått skador på grund av hon trillat omkull, och att de bråk de haft varit på ”lika villkor” och att hon sparkat mot honom, rivits och slagits vid flera tillfällen.

Tingsrätten skriver i sin dom att kvinnans berättelse ”framstår som återhållsam, självupplevd och logisk” och framhåller att vittnen lyft fram flera tillfällen som de misstänker att kvinnan blivit misshandlad, trots att hon inte lyft upp dem själv.

Tingsrätten tycker inte att det finns någon anledning att tro att kvinnan ljugit om vad sambon gjort, utan snarare försökt skydda honom. Även vittnena upplevs av rätten som trovärdiga.

Mannens trovärdighet betecknas däremot som låg.

Var och en av gärningarn har utgjort ett led i en upprepad kränkning av kvinnans integritet och varit ägnade att allvarligt skada hennes självkänsla, skriver Tingsrätten och dömer därmed 45-åringen för grov kvinnofridskränkning.

Han ska också betala 32 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

En nämndeman var skiljaktig och menade att kvinnan inte var trovärdig och ville därför fria mannen.