Polisen vill ha tips om misstänkt dubbelmord

Byxelkrok Artikeln publicerades
Den nerbrända villan i Mellby utanför Byxelkrok, dagen efter branden.
Foto: MATHS BOGREN
Den nerbrända villan i Mellby utanför Byxelkrok, dagen efter branden.

I augusti 2006 hittades en man och en kvinna döda i sin nedbrunna villa i Byxelkrok. Nu vill polisen få in tips och information som kan hjälpa dem att lösa fallet.

Paret anträffades efter en brand i sin villa natten till den 31 augusti 2006 i Mellby utanför Byxelkrok. Polisen hade varken någon misstänkt gärningsman eller mordmotiv till en början. De visste heller inte hur branden startade.

Men i samband med att kropparna obducerades visade det sig att minst en av de döda hade mördats. I början av november 2006 greps och häktades en 49-årig man, som pekades ut som gärningsman och kom att åtalas för mord.

Men redan efter rättegångens fjärde dygn släpptes mannen på fri fot. 49-åringen friades i domen för brottsmisstankarna om mordbrand och mord. Domen överklagades inte.

49-åringen satt häktad i fyra månader och han beviljades sedan 275 000 kronor av Justitiekanslern som ersättning för lidandet han fick utstå som frihetsberövad. Men samma man blev senare utpekad som gärningsman i ännu ett mordfall.

I december 2012 brann det i ett garage i Flakeböle på norra Öland och två personer och en hund hittades döda i garaget. Polisen kunde slå fast att paret hade mördats och 49-åringen dömdes till fängelse på livstid i såväl tingsrätt som hovrätt.

I hovrättsdomen framgår det att 49-åringen mådde mycket dåligt efter att han friades från mordmisstankarna i Mellbyfallet. Enligt domen så var tiden efter 2006 “fruktansvärd” för mannen och det fanns ganska många personer på norra Öland som var negativt inställda till honom.

När det hände något på norra Öland kände 49-åringen det som att folk trodde att det var han som var gärningsman.

Det är oklart om polisen har fått in ny information som gjort att de vill komma i kontakt med potentiella vittnen. Bo Lundqvist, chef för kalla fall-gruppen vid utredningsenheten i polisregion Syd, är själv inte direkt insatt i mordutredningen från Mellby.

– Jag är inte tillräckligt insatt för att uttala mig om fallet, jag kan inte de detaljerna som har lett fram till enskilda misstankar, säger Bo Lundqvist.

Polisen har ännu inte fått några tips om det misstänkta dubbelmordet i Mellby. Däremot tror Bo Lundqvist att folk kan ha information om fallet som kan vara av intresse för utredarna.

– Inte sällan är det information som de inte själva vet värdet av. Många gånger är det någon sak som de har burit med sig och inte riktigt vetat om de skulle eller inte dela med sig av. Och jag har ingen anledning att tro att det skulle vara på något annat sätt i detta fallet, säger Bo Lundqvist.

Först ut i polisens uppmärksammade kalla fall i Kalmar län var det om Annelie Ojonen. Hon försvann från Färjestaden 1997 och det har nu inkommit några uppgifter till polisen om fallet.

– Det är inget som förändrar någonting, men det är några grejer vi ska göra där. Vi ska hålla förhör med någon person och vi kommer att söka efter Annelie på ett par platser, säger Bo Lundqvist.