Sökandet ledde ingenstans – Annelies försvinnande är fortfarande en olöst gåta

Öland Artikeln publicerades
Annelie Ojonen.
Annelie Ojonen.

Den 19 september 1997 försvann Annelie Ojonen från sitt hem i Hässleby, strax öster om Algutsrum på Öland.

Drygt 20 år senare är fallet fortfarande olöst och frågan om vad som hände den då 25-åriga kvinnan saknar svar.

Annelie Ojonens sambo kom hem från jobbet vid 17-tiden och började genast ringa runt till bekanta för att undersöka var hon var. Hon borde ha varit hemma då. Vid klockan 19 tog han kontakt med polisen och anmälde henne som försvunnen.

Polisen tog genast försvinnandet på fullt allvar och skallgångskedjor sattes in att leta efter Annelie. Signalementet som man gick ut med till tidningarna var: ”Annelie Ojonen är 160 cm lång, har normal kroppsbyggnad, rött axellångt hår och blå ögon. Hon var vid försvinnandet iklädd en vit stickad kofta med dragkedja, en röd jacka med texten ”McDonalds” på ryggen, ljusbeige skor och eventuellt beige långbyxor.”

Men trots ett massivt sökande kunde man inte hitta Annelie.

– Hoppet finns givetvis att hon ska höra av sig. Men det är det där lilla, lilla halmstrået. Det finns ingenting som tyder på ett naturligt försvinnande, sa Conny Gunnarsson på polisen en vecka efter försvinnandet.

Polisen organiserade massiva skallgångar i sökandet efter Ojonen.
Foto: Östra Småland
Polisen organiserade massiva skallgångar i sökandet efter Ojonen.

Extremt många tips kom in till polisen under de första dagarna.

– Det märks på tipsfloran att det som går att kalla för spekulationer och rena rykten ökar allt eftersom tiden går. Det innebär självklart merarbete för oss. Men, och det är viktigt, det är bättre att vi får in tips, även om det visar sig vara rykten, än att vi inte får veta något.

– Vi utgår från att Annelie Ojonen utsatts för ett brott, troligtvis av någon som hon kände, sa Conny Gunnarsson.

Då började misstankarna riktas mot Annelie Ojonens sambo.

Fallet tas upp i tv-programmet Efterlyst, men inte heller det ger några klara ledtrådar till Annelies försvinnande. Två månader efter försvinnandet går anhöriga ut och utfäster en belöning på 50 000 kronor till den som kan lämna avgörande tips.

I början av december 1997 grips sambon som misstänkt för mord eller dråp.

– Min klient har vid det samtal jag haft med honom hävdat att han är oskyldig. Polisen anser sig ha material som pekar ut honom, men något sådant har jag inte fått ta del av. Misstanken om mord är som jag ser det en ren spekulation eftersom vi inte vet om kvinnan lever eller är död, sa sambons advokat Karl-Olof Wirell.

Polisen spanade även med helikopter.
Foto: Rolf Wilhelmsson
Polisen spanade även med helikopter.

Polisen blir mer och mer övertygad om att Annelie fördes bort från hemmet i parets gemensamma bil, en grå Honda Civic.

Ett vittne säger att han sett en liten grå bil stå på Ölandsbro natten till den 19 september och en man gick runt bilen.

Spaningsledaren Stig Svensson sa i en radiodokumentär att han trodde att Annelies kropp hade dumpats från Ölandsbron.

Men hur mycket man än sökte stod inte Annelie Ojonens kropp att finna. Man sökte med skallgångskedjor, hundar, dykare och helikopter – allt utan resultat.

I slutet av januari 1998 fick polisen in ett nytt tips som man tog på stort allvar. Det var en anonym man som ringde till polisen och sa sig ha sett den häktade 25-årige sambon i en grävskopa vid Södercentrum i centrala Kalmar. Klockan skulle då ha varit runt halv tolv, natten då Annelie Ojonen försvann. Att han ville vara anonym berodde på att han kände den misstänkte.

Det grävdes två stora hål, ungefär 1,5 meter djupa, precis i hörnet Drottning Margaretas väg-Ståthållaregatan. Till sin hjälp vid utgrävningarna hade Kalmarpolisen begärt och fått två hundförare och specialtränade hundar från Stockholm.

Men även denna gång kammade man noll.

I januari 1998 sökte polisen efter Annelie Ojonens kropp vid Södercentrum i centrala Kalmar.
Foto: Peter Lidengren
I januari 1998 sökte polisen efter Annelie Ojonens kropp vid Södercentrum i centrala Kalmar.

Misstankarna mot sambon hade förstärkts under de senaste veckorna. Men man lyckades inte få fram avgörande bevis mot honom. Och i mitten av februari släpptes sambon ur häktet, även om han fortfarande var misstänkt för mord eller dråp.

– Vi kommer inte längre i utredningen. Jag har haft att bedöma om det material vi nu har räcker för ett åtal, och funnit att det inte gör det, sa chefsåklagaren Carina Maxson.

Flera år efter försvinnandet blev sambon sjuk och dog. Gåtan vad som hände Annelie Ojonen den där septemberdagen 1997 är fortfarande olöst.

Spaningsledaren Stig Svensson berättade i radiodokumentären att han fortfarande tänker på fallet.

– Vi gjorde allt vi kunde i vår utredning. Allt – utom att lösa fallet, och tyvärr gör vi inte alltid det.

(Fotnot: Artikeln publicerades första gången i november 2017.)