Solig ö åter en plats för kronprinsessfest

Borgholm Artikeln publicerades
Kronprinsessan Victoria fyller 41 år i dag och födelsedagen firas traditionsenligt på Öland.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kronprinsessan Victoria fyller 41 år i dag och födelsedagen firas traditionsenligt på Öland.

Öland fortsätter att vara ön där kronprinsessan Victoria firar sin födelsedag.

Sedan tvåårsdagen har det firats storslaget i både Borgholm och vid Sollidens slott.

Solen och vindarnas ö lever upp till sin soliga beskrivning när 41-årsfesten börjar.

Köandet för att få en av de bättre platserna framför Sollidens slott startar normalt tidigt på morgonen. Vid avspärrningen framför kungafamiljens sommarställe brukar kronprinsessan Victoria ofta lägga en lång stund för att möta många som möjligt, ta emot blommor, födelsedagspresenter och låta sig fotograferas av de som sökt sig till platsen.

Många svenska medier tillsammans med fotografer och reportrar från bland annat Tyskland och Danmark är ackrediterade till firandet, och för att få en bra fotoposition är många journalister också snabba i stegen för att kämpa om en bra plats när grindarna öppnas.

Vid 14-tiden väntas kronprinsessan Victoria komma ut i trädgården utanför slottet. Att fler kungligheter slår följe är ingen högoddsare, såväl maken prins Daniel som prinsessan Estelle och prins Oscar har varit med på senare år. Pappa kung Carl XVI Gustaf brukar vara den som utbringar ett fyrfaldigt leve för sin dotter.

BAROMETERN-OT LIVESÄNDER:

Kvällens hyllningskonsert på Borgholms idrottsplats sänds i SVT1 med start klockan 21 och bland artisterna som är med och firar kronprinsessan finns bland andra Jessica Andersson, Peter Jöback, Alexander Rybak och John Lundvik.

Årets Victoriastipendiat, skidstjärnan Stina Nilsson som tog OS-guld i Pyeongchang, får dessutom ta emot stipendiet ur kronprinsessans hand.

Victoriadagen arrangeras i år för 40:e gången – ett arrangemang som utvecklats från småskaligt där scenen på Borgholms idrottsplats var ett litet flak till ett firande på en stor scen med artistframträdanden och många människor i publiken.

LÄS OCKSÅ: