Sprittjuv inget hot mot säkerheten - utvisas inte

Borgholm Artikeln publicerades
Polisen hittade de fem misstänkt stulna romflaskorna i bakluckan på en bil som mannen stoppades i.
Foto: Polisen
Polisen hittade de fem misstänkt stulna romflaskorna i bakluckan på en bil som mannen stoppades i.

28-åringen som stal fem flaskor rom på Systembolaget i Borgholm döms till två månaders fängelse. Åklagaren yrkade på att mannen skulle utvisas, men tingsrätten bedömer att han inte gör ett hot mot Sveriges allmänna ordning och säkerhet.

Mannen är medborgare i ett EU-land. Han har ingen försörjning och saknar anknytning till Sverige, enligt domen från Kalmar tingsrätt.

Han förekommer under två i avsnitt i belastningsregistret. Den 29 mars i år dömde Vänersborgs tingsrätt 28-åringen till en månads fängelse för stöld och häleri. Av yttrande från Interpol framgår det att han även har lagförts för tillgreppsbrott i Danmark och att han suttit frihetsberövad för stölder i Tyskland.

Att han har återfallit i liknande brottslighet är det som gör att Kalmar tingsrätt väljer att döma honom till fängelse. Återfallsrisken gör också att han fortsatt ska vara häktad tills domen vinner laga kraft.

Däremot är det inte skäl nog för att mannen ska utvisas, vilket åklagaren yrkade på. Rätten ska nämligen vara restriktiv med utvisning av EES-medborgare. Tingsrätten lutar sig här mot en tidigare dom från Högsta domstolen. Fallet är från 2014 och har flera likheter med spritstölden i Borgholm. Där har det konstateras att butiksstölder med mindre värden ”inte ska ses som ett verkligt och tillräckligt allvarligt hot som påverkar samhällets grundläggande intressen.”