Valnatten blev lång i Mörbylånga

Mörbylånga Artikeln publicerades
Henrik Yngvesson.
Henrik Yngvesson.

Moderaterna kanske kan behålla makten i Mörbylånga, utan stöd av S. När valnattens resultat presenterades vid 00.35 på natten, hade alliansen plus MP 24 av 45 mandat.

Vid 23-tiden brukar kommunvalet i Mörbylånga vara färdigräknat. Den här valnatten var bara 4 av 10 distrikt klara klockan 23.35.

De tidiga resultaten visade att Moderaterna tappar stort och C plus och SD går framåt.

– Jämfört med tidigare val tappar vi i de här distrikten, ungefär tio procent om man ser på riksdagsvalet, och nästan lika mycket lokalt. Så här långt är SD valets vinnare, de går framåt på alla instanser, sa kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) vid 23.25 på valkvällen.

– Det är dels en effekt av rikstrenden. Jag tror inte att jag kanske har lyckats dåligt, men det är ju så att vi som ledande får ta både framgång och motgång och stå till svars för det som går dåligt, även om partierna röstat enhälligt i kommunfullmäktige.

Oppositionsrådet Matilda Wärenfalk (S) har redan tidigare sagt att hon gärna vill samarbeta med andra partier. Kommunalrådet Henrik Yngvesson öppnade på valnatten en liten dörr på glänt.

– Det kan finnas möjlighet för samarbete över blockgränsen, för samarbete, men första hand hoppas jag på en majoritet tillsammans med alliansen och MP, sa Henrik Yngvesson på valnatten.

Centern hade valvaka i Vickleby, där partiet också går fram ordentligt.

– Vi är väldigt glada här. Även om det inte är helt klart lokalt, ser vi att vi har gjort ett bra val och när i Vickleby gick vi fram hela tolv procent – en klar Johan Åhlund och Monica Löfvin Rosén-effekt, sa Anna-Kajsa Arnesson då sex av tio distrikt var klara.

Just då fanns ingen majoritet för den gamla alliansen plus MP. Inte heller S+V kunde nå någon majoritet.

– Vi får avvakta det lokala resultatet och sedan analysera det och diskutera i olika konstellationer, Och sedan får vi se hur vi går vidare, sa Anna-Kajsa Arnesson.

När sista distriktet räknats klart låg C på +6,3 procentenheter jämfört med 2014 och kan med sina 18,4 procent därmed räkna sig som valets vinnare i Mörbylånga.

S gläder sig åt att vara största parti, trots att man backar något.

– Vi är försiktigt positiva, sa oppositionsrådet Matilda Wärenfalk (S) vid 23,55. Vi backar inte så mycket och vi är glada över att det är så högt valdeltagande, över 90 procent i vissa distrikt.

Hon tror inte att det under valnatten blir klart vilka som ska regera kommunen.

– Det får vi se hur det blir. Det är mycket kvar än, och många diskussioner, sa Matilda Wärenfalk.

Sverigedemokraternas förstenamn Olle Nilsson var inte helt nöjd med resultatet då sju distrikt var räknade.

– Vi går bara fram ett mandat och får sex, som det ser ut nu. Men vi får se, det är inte färdigräknat än, så det kan ju ändra sig.

1,4 procent av rösterna i Mörbylånga var blankröster och 0,7 procent räknades som ogiltiga.

En kvart efter midnatt saknades resultaten fortfarande för Gårdby, Runsbäck och Mörbylånga-Kastlösa.

Först klockan 00,36 var valnattens resultat klart.