Whiskyrekord firades med diplom

Färjestaden Artikeln publicerades
Hotelldirektör Fredrik Norén fock ta emot det officiella diplomet för whiskyrekortdet av Pravin PatelGuinnes World Records representant Pravin Patel.
Foto: Sofia Hedman
Hotelldirektör Fredrik Norén fock ta emot det officiella diplomet för whiskyrekortdet av Pravin PatelGuinnes World Records representant Pravin Patel.

I somras räknade Hotell Skansen sina Whiskyflaskor. På fredagen firades det nya världsrekordet.

Hotell Skansen kan nu officiellt stoltsera med titeln ”Most varieties of whisky comercially available”, alltså flest olika whiskysorter som man också kan köpa.

Whiskykällaren började byggas upp av Fredrik Noréns far Stefan Norén i början av 2000-talet. Sedan dess har den vuxit och vuxit och här finns whiskysorter från alla delar av världen.

Flaskorna räknades i somras, tre gånger. Och varje gång kom man fram till samma resultat: 1179 olika sorter.

– Redan då hade vi känslan; vi är nog störst. Sedan började jobbet med bevisningen och det har vi jobbat med i två månader nu.

Pravin Patel, representant för Guinnes World Records, hade kommit till Färjestaden för att dela ut diplomet, som för första gången går till en whiskykällare utanför Skottland.

– Det är lite stort, sa Fredrik Norén.

– Det är en speciell utmärkelse. Det handlar inte bara om antalet flaskor, utan om att följa våra bestämmelser för rekordet och det har Hotell Skansen gjort, sa Pravin Patel.

Han blev lite förvånad över priset på den dyraste whiskyn, en sort från Kina: 9999 kronor per centiliter.

– Den flaskan är fortfarande oöppnad, sa Fredrik Norén.

Den tidigare rekordinnehavaren hade totalt 1031 olika sorter. det rekordet sattes i september 2017.

– Vi får se hur länge det här rekordet håller, sa Pravin Patel.