Artiklar om Ös-torget

Förr i världen kunde det gå hett till i Olgas korvkiosk på Sveaplan i Kalmar. Så här såg det ut en dag i mitten av 80-talet när Östra Smålands fotograf Peter Lidengren hade vägarna förbi. Han råkade vara ledig just den dagen, men som tur var hade han kameran med sig ändå.
Foto:
Bonus Weekend 28 oktober

Hårdgrillat

I mitten vid flygbildens nederkant ligger Essomacken vid Röda grind, vars efterföljare Statoil försvann för tio år sedan. Tidigare vek Norra landsvägen åt höger här och fortsatte norrut, ungefär i Timmermansgatans riktning. Bilden är tagen 1954 eller 1955, eftersom de tre radhuslängorna längst upp på bilden, mellan Kaptensgatan och Timmermansgatan, byggdes 1954. Oxhagstorpet ligger fortfarande kvar alldeles intill Norra vägen. Det flyttades till Drag 1955.
Foto:
Bonus Weekend 26 oktober

En tidsresa på Norra vägen

När jag kom till Kalmar 1965, samma år som jag skulle börja skolan, blev min första adress Gamla vägen 13A, ett...

1924 flyttade bokhandeln in på Storgatan 12 och blev kvar där till 2003. Hjalmar Appeltofft var också flitigt verksam som vykortsförläggare och naturligtvis såldes vykort med den nya butiken som motiv. Att flaggan på taket snarast ser finländsk ut beror säkert på att fotografisk film vid den här tiden inte var känslig för blå färg.
Foto:
Bonus Weekend 19 oktober

Flaggan i topp i 118 år för Appeltoffts

Hjalmar Appeltofft föddes i Landskrona den 7 november 1859. Efter att ha arbetat i bokhandel i Uppsala kom han 1878...