Artiklar om torget

Varvsslätten på Ängö, mellan Sparregatan och sjöbodarna, var länge centrum för midsommarfirandet i Kalmar, även om något sådant inte pågår på den här bilden från förra sekelskiftet. I slutet av 1800-talet, sedan Ängö fått broförbindelse med Kvarnholmen, försetts med riktiga gator och mer välbärgade människor än den fattiga urbefolkningen börjat bebo ön, flyttades det stökiga firandet till Kullö.
Foto:
Bonus Weekend 15 juni

Gorillajägaren firade midsommar i Kalmar

Buden är många om när och var Du Chaillu föddes. Som födelseår anges såväl 1831, 1835 som 1839. Även...

Tändstickstillverkningen var den allra första och länge dominerande industrin i Kalmar. Det har funnits åtta fabriker i vad som i dag är Kalmar kommun varav fyra i själva stan. Den största var Kalmar Tändsticksfabrik, som blev grunden till Ivar Kreugers världsomspännande imperium. Här är hela personalen – mer än 200 personer, minst hälften kvinnor – samlad till ett för tiden typiskt arbetsplatsfoto från 1920. Fast längst fram, där cheferna sitter, är det förstås bara gubbar. ”Spetan”, som fabriken kallades, startades 1907 och slog igen 1967.
Foto:
Bonus Weekend 8 juni

Ännu fler av Blombergs Kalmarbilder

Eftersom det då inte fick plats mer än en handfull exempel på nästan 100 års fotografisk dokumentation av Kalmar,...

Ölandshamnen – som numera är Kalmars gästhamn – kom till på 1870-talet och det var härifrån färjetrafiken till och från Öland utgick. Här handlade man också fisk, kanske har den lilla flickan och hennes mamma på det här fotografiet från 1891 något nyfångat i korgen de bär på. Kommersen är i full gång vid småbåtarna till höger på bilden. De större båtarna är Ölandsfärjor, närmast ligger Kalmarsund N:o 2, byggd på Motala Verkstad 1869 och skrotad 1924.
Foto:
Bonus Weekend 1 juni

Kommunal bildskatt är tillbaka på Internet

Nästan alla bilderna är tagna av Emil och Walter Blomberg, far och son, som sammanlagt kom att dokumentera Kalmar och...

Alarik Forssman (1822–1889) lade med statligt och militärt stöd – och med sin bror lantmätarens hjälp – under sig så mycket av ursprungsfolkens jord att han blev den störste jordägaren i hela Transvaal. På bilden är han iförd den uniform han lät sy upp när han utsetts till portugisisk generalkonsul.
Foto:
Bonus Weekend 25 maj

Kalmaritisk imperialism i södra Afrika

Forssman återvände året därpå till sitt nya hem med en last av tjära, järnplogar och andra jordbruksredskap samt...

Utsikt över Malmfjärden över Ängö och Kvarnholmen i juli 1925. Ångkvarnen och domkyrkan gör det lätt att orientera sig även för dagens Kalmarbor. Huset till vänster, med tre fönster på långsidan, är Ängös första skola, byggd på Fiskarebacken 1862. Skolhuset revs 1950, trots protester från Ängöborna som gärna ville att det skulle få stå kvar.
Foto:
Bonus Weekend 18 maj

På strövtåg i Kalmar med Robert Andersson

I dag tar vi en ny tur i hans sällskap genom en stad som på en gång är sig förvånansvärt lik och ändå...

E H Thörnberg var född 1873 och avled 1961. Hans vetande om de svenska folkrörelserna och dess personligheter var bokstavligen outtömligt. Han delade med sig av sitt kunnande i många böcker, massor av tidningsartiklar och – inte minst – tusentals föredrag. Thörnberg var i årtionden landets populäraste föredragshållare och den som berättade för svenskarna om hur deras land förändrats och vad de själva betytt för denna omgestaltning och modernisering.
Foto:
Bonus Weekend 11 maj

Smålänningen som visste allt om Sverige

Fredrika Eleonora Thörnberg blev med barn när hon var piga i Västervik. Fadern var fältskär i staden. Äktenskap...

Det ryker som om slottet vore utsatt för artilleribeskjutning från belägringsstyrkor. Men tittar man lite noggrannare på Robert Anderssons bild från mars 1933 så ser man att röken kommer från det lilla lokomotivet ”Pysen”, som ångar fram med sina vagnar fyllda av muddermassor. Det las ut provisoriska och flyttbara spår när Slottsfjärden var torrlagd för den stora arkeologiska undersökningen av Kalmars medeltida hamn.
Foto:
Bonus Weekend 20 april

Fotograferade ånglok på botten av Slottsfjärden

Robert Andersson var född på Ängö, växte upp i Gamla stan och bodde senare på Sandås. I slutet av 1800-talet –...

Sofia Reimert (1850–1941) omgiven av gladiolus, dahlior och andra blommor. Bilden togs på hennes 80-årsdag den 16 augusti 1930, hemma i trädgården på Sparregatan 14. På andra sidan gatan skymtar det stora hus som fortfarande kallas Blåkulla ibland, trots att det var längesedan det var blått.
Foto:
Bonus Weekend 13 april

Fru Reimert och kakkäringarna

Sofia Reimert bodde hela sitt långa liv på Ängö. Hennes mor hette Johanna Nilsdotter och kom från Mönsterås....