23-åring med avsågat hagelgevär får skärpt straff

Oskarshamn Artikeln publicerades
Göta hovrätt skärper straffet för en 23-årig oskarshamnare.
Göta hovrätt skärper straffet för en 23-årig oskarshamnare.

Hovrätten ändrar domen och skärper straffet för en 23-årig oskarshamnare. Nu stundar ett tvåårigt fängelsestraff för honom.

I Tingsrätten fälldes 23-åringen för vapenbrott, misshandel och ringa narkotikabrott. Han friades för grovt vapenbrott grovt olaga hot och stöld. För detta skulle han enligt tingsrätten avtjäna ett års fängelse.

Åklagaren överklagade till hovrätten och menade att mannen borde fällas för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Hovrätten har tagit del av åklagare, vittnen och försvararens version av vad som hänt och väljer att fälla 23-åringen för grovt vapenbrott men fria för grovt olaga hot och misshandel.

Hovrätten menar att det är bevisat att 23-åringen haft ett avsågat hagelgevär, en omgjord startpistol, magasin och ammunition. Frågan har varit om brottet kunde bedömas som grovt. 23-åringen har bevisligen haft med sig vapnen skarpladdade på allmän plats och avlossat hagelgeväret på mindre träd. Han anses inte ha bedömt risken med sådan skjutning. Enligt egen utsago ska han ha haft vapnen för att skydda sig mot kriminella personer och då kan det heller inte anses att 23-åringen enbart förvarat vapnen åt någon annan. Därmed anses han ha gjort sig skyldig till grovt vapenbrott.

23-åringen frias däremot för misshandel av flickvännen då hon ändrat på sin historia och mildrat det våld hon utsatts för samtidigt som övrig bevis inte ensamt kan fälla mannen. Vad gäller det grova olaga hotet mot flickvännen delar hovrätten tingsrättens bedömning och friar mannen.

Som helhet döms mannen att avtjäna ett tvåårigt fängelsestraff för grovt vapenbrott vilket är minimistraffet för brottet. Det är ett ett år längre straff än vad tingsrätten utdömde.