400 000 kronor till stödköp av kött

Oskarshamn Artikeln publicerades
Sommarens värmebölja ledde till foderbrist.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sommarens värmebölja ledde till foderbrist.

Efter sommarens extrema torka har kommunstyrelsen avsatt 400 000 kronor till stödköp av kött. Men i dagsläget finns inga planer på att köpa in mer kött än normalt till Oskarshamns kommuns kök.

Tekniska nämnden har ansökt hos kommunstyrelsen om ekonomiska medel för stödköp av kött. Detta på grund av sommarvärmen och den extrema torkan som har gjort att bönder på flera håll i landet tvingats nödslakta djur på grund av foderbrist.

Kommunstyrelsen har nu beviljat 400 000 kronor till stödköp av kött från lokala bönder. Pengarna tas från kommunstyrelsens budget för landsbygdsmedel.

Enligt Lillemor Persson, chef för kommunens kost- och städavdelning, finns dock inga planer i dagsläget på att stödköpa kött.

– Vi köper vårt kött från Transmeat i Virserum, säger hon och berättar att slakteriet inte har bett kommunen att utöka sina inköp.

– De har inte bett oss om hjälp just nu. Frampå våren kanske det visar sig att det behövs, men just nu har de inte sagt någonting.

Kommunen har inte heller plats för större mängder kött i sina frysutrymmen.

– Det finns inte en chans att vi kan köpa på oss ett lager. Då måste vi bygga nya frysrum.

Däremot skulle det vara möjligt att förändra menyn så att det serveras kött ytterligare en måltid i veckan, men några sådana planer finns inte heller den närmaste tiden.

Den uteblivna nederbörden under sommaren väntas dock påverka kommunen på ett annat sätt – priserna på både kött och spannmål kommer troligen att höjas framöver, vilket kan leda till att kostenhetens budget för 2019 överskrids.

Tekniska nämnden har därför ansökt om en utökning av nästa års budget för att kompensera för eventuella prishöjningar på livsmedel. Kommunstyrelsen har beslutat att skicka vidare ansökan till budgetberedningen.