ABB:s koncernfack stämmer internationell ledning för försäljning av Power Grids

Figeholm Artikeln publicerades
Dennis Bäckman, ledamot i ABB Sveriges bolagsstyrelse och ordförande för Pappers avdelning i Figeholm, är inte odelat positiv till försäljningen av Power Grids till japanska Hitachi.
Foto: Louise Wolke
Dennis Bäckman, ledamot i ABB Sveriges bolagsstyrelse och ordförande för Pappers avdelning i Figeholm, är inte odelat positiv till försäljningen av Power Grids till japanska Hitachi.

ABB har meddelat i ett pressmeddelande att affärsavdelningen Power Grids ska säljas till japanska Hitachi. Men ABB Sveriges bolagsstyrelse och fackliga representanter nåddes av beskedet först under måndagsmorgonen, varför koncernfacket nu planerar att stämma bolagsstyrelsen i Zürich.

– Vi kommer att stämma dem för brott mot medbestämmandelagen och aktiebolagslagen, säger Dennis Bäckman, ledamot i ABB Sveriges bolagsstyrelse och ordförande för Pappers avdelning i Figeholm.

Tidigt måndag morgon meddelade ABB i ett pressmeddelande att företaget säljer divisionen Power Grids till japanska Hitachi. Affären uppskattas vara värd omkring 65 miljarder svenska kronor.

Övergången till Hitachi beräknas slutföras 2020, och initialt kommer ABB behålla 19,9 procent av Power Grids, som omfattar 2 800 anställda vid ABB i Ludvika och 900 i Västerås/Figeholm, efter det att affären har avslutats.

Reaktionerna på affären är dock inte odelat entusiastiska.

Dennis Bäckman, ledamot i ABB Sveriges bolagsstyrelse och ordförande i Pappers avdelning i Figeholm, säger att informationen om affären först nådde bolagsstyrelsen och företagets fackliga representanter i och med att pressmeddelandet gick ut i morse.

– Det är ju inte skitsnyggt gjort detta. Man har kört allt via huvudkontoret i Zürich, och även fast vi kontinuerligt har ställt frågor om affären, som ju har varit på gång sedan 2015, så har vi inte fått höra ett knyst om vad som komma skall, säger Dennis Bäckman.

Hur reagerade du när du läste pressmeddelandet?

– Jag inte vet, det är svårt att sätta sig in i alla detaljer. Och som det ser ut nu har vi inte fått någon tydlig info över huvud taget om vad som kommer att hända i Figeholm eller i resten av Sverige, säger Dennis Bäckman.

Eftersom varken ABB:s bolagsstyrelse eller fackliga representanter har tillåtits komma till tals i fråga om försäljningen av Power Grids planerar koncernfacket nu att stämma företagsledningen för brott mot medbestämmandelagen och aktiebolagslagen.

– Det här vittnar om den arrogans som uppstår när man befinner sig högst upp i hierarkin.

– Vi har blivit helt överkörda: facket har inte fått något att säga till om, vi har inte kunnat göra några konsekvensanalyser, och vi i bolagsstyrelsen har inte nåtts av information om att mer än 50 procent av vår bolagsdel kommer att säljas. Så det här är ett brott mot de svenska reglerna, säger Dennis Bäckman.

Under morgonen har Dennis Bäckman varit i kontakt med alla övriga fackliga representanter på ABB Sverige, vilket förutom Pappers inbegriper Unionen, Ledarna, Sveriges ingenjörer och IF Metall. I dagarna kommer man att ha ett hålla ett gemensamt möte i Västerås för att diskutera hur man ska gå vidare med stridsåtgärder.

– I bästa fall kommer ledningen dömas till böter för sin hantering av affären. Och så kommer de att dra på sig dålig publicitet, säger Dennis Bäckman som dock understryker att affären i sig inte nödvändigtvis kommer att vara av ondo.

– Men det kommer att bli ett nytt företag efter det här, man kommer att satsa på automatisering och digitalisering och på sikt kommer jobb att försvinna. Så det är en industriepok som går i graven. Och något som är väldigt irriterande är att man så tydligt styckar ABB för att ge ägarna snabba cash, säger Dennis Bäckman.