Äktenskapsångesten drev honom ut i naturen

Oskarshamn Artikeln publicerades
Naturfotografen Mats Andersson ställer ut i Oskarshamns konsthall i Kulturhuset.
Foto: Muhammed Abdulrahim
Naturfotografen Mats Andersson ställer ut i Oskarshamns konsthall i Kulturhuset.

Den prisade naturfotografen Mats Andersson firar sitt genombrotts tioårsjubileum med boksläpp och vernissage i Oskarshamn.

– Det är tack vare att mitt äktenskap gick åt skogen som jag är där jag är i dag, säger Mats Andersson.

Mats Andersson har under de senaste åren etablerat sig som av Sveriges främsta naturfotografer.

Hans lite kornigt svartvita och suggestivt melankoliska bilder har fått stort gensvar, och priser och utmärkelser har strösslats över den 54-åriga fotografen, som vid sidan av fotoproduktionen driver reklambyrån Concret i Jönköping – I fjol gick han till exempel vidare till finalen i den internationella tävlingen Wildlife Photographer of the Year och året dessförinnan vann han Nordens största fototävling Nordic Nature Photo Contest.

För att fira sitt tioårsjubileum som fotograf utkommer han nu med boken Nature Diary, vilken innehåller i mångt och mycket outgivet material som han samlat på sig under sin hittillsvarande karriär, och som ackompanjeras av en utställning i Oskarshamns konsthall.

Utgivningen av fotoboken Nature Diary ackompanjeras av en utställning med samma namn.
Foto: Muhammed Abdulrahim
Utgivningen av fotoboken Nature Diary ackompanjeras av en utställning med samma namn.

Mats Andersson säger att arbetet med boken inneburit att han sett sig tvungen att gå till botten med de drivkrafter som ligger till grund för hans fotande, för att bena ut varifrån den vemodets slöja som hans bilder lindats in i emanerar.

– Många har frågat mig varför mina bilder är så melankoliska, och jag har egentligen inte kunnat svara på det nu, säger Mats Andersson.

Nature Diary är såtillvida lika mycket en summering av hans första decennium som naturfotograf som en undersökning av hans vemods rottrådar, vilka han menar går att spåra tillbaka till en västkustsemester 2004 under vilken hans fru skickade honom ett sms avsett till hennes älskare. En händelse som därefter kastade sin skugga över deras äktenskap till ”kraschen”, som Mats Andersson uttrycker det, tolv år senare när hon lämnade honom.

Vid sidan av fotograferandet driver Mats Andersson reklambyrån Concret i Jönköping.
Foto: Muhammed Abdulrahim
Vid sidan av fotograferandet driver Mats Andersson reklambyrån Concret i Jönköping.

– Vi försökte lägga det jobbiga bakom om, men med åren dog min kärlek bort. Och för att hantera den ensamhet jag kände i äktenskapet började jag ge mig ut om nätterna för att fotografera, och med den tiden blev fotograferandet den ventil jag behövde för att fortsätta, säger Mats Andersson och fortsätter:

– Jag hade ingen tanke på att ge ut bilderna till att börja med, och jag har aldrig varit intresserad av naturfotografer själv. Men med tiden började jag genom detta utveckla ett eget bildspråk, och eftersom jag nu har hunnit ge ut tio böcker borde jag kanske känna mig tacksam för det som hände.

– En dag kanske jag tackar min exfru. När bitterheten har släppt, säger Mats Andersson.