Äldreboende firade jubileum

Kristdala Artikeln publicerades
90-årige Sune Stjernberg firade äldreboendet Nyhems 50-årsjubileum under tisdagen.
Foto: Marcus Bornlid Lesseur
90-årige Sune Stjernberg firade äldreboendet Nyhems 50-årsjubileum under tisdagen.

Äldreboendet Nyhem firade de 50 år som flytt sedan verksamhetens invigning med prinsesstårta och glatt umgänge.

– Det är enda som är dåligt med Nyhem är att mina grannar är så nära döden, säger Sune Stjernberg, som har levt på äldreboendet sedan två år tillbaka.

Det är fest på ålderdomshemmet Nyhem i Kristdala.

Till åminnelse av boendets 50-årsjubileum har personal och seniorer samlats i ett av byggnadens sällskapsrum, för att över kaffe och sötsaker ägna en tanke åt alla de där åren som flugit sin kos. Eller som Monika Svensson, enhetschef på Nyhem, summerar det:

– Nu blir det tårta hela dagen! varvid hon erbjuder de äldre en hjälpande hand när prinsesstårtedelarna fördelas.

Det är 42 äldre som delar på äldreboendets utrymme. Enligt Monika Svensson, som steg på sin post i våras, är Nyhem unikt i så motto att ”det är ett ställe där man verkligen tar hand om de som bor här”.

– Jag upplever det som att stämningen här är mycket mer välkomnande än på många andra platser jag varit på. Det är nästan som att alla är en del av samma familj. Men så blir det nog ofta på småorter, säger Monika Svensson.

Stämningen var god under firandet i Kristdala.
Foto: Marcus Bornlid Lesseur
Stämningen var god under firandet i Kristdala.

En av de äldre som tar del av samkvämet är 90-åringen Sune Stjernberg, som innan han flyttade över till Nyhem framlevde sina dagar i Figeholm och Oskarshamn. Han uppskattar att det var två år sedan han inlemmades i boendegemenskapen.

– Jag tror att det var två år sedan jag flyttade hit. Det kan inte bara vara ett år. Men tiden går ju så fort. Så ibland blir man förvirrad, säger Sune Stjernberg.

Han har bara lovord till övers för Nyhem, där personalen – som han inför jubileet har försett med godismedaljer – har behandlat honom ”med stor värme och omtanke”.

– Alla här är så snälla. Det enda problemet med stället är att omsättningen är så stor, mina grannar dör hela tiden.

– Men det vänjer man sig vid, jag reagerar knappt längre när jag ser ambulansen utanför ingången, säger Sune Stjernberg i det att han förser sig med ytterligare en bit av prinsesstårtan.