Alexander Sjögren klar för sista finaldagen i Årets kock

Stockholm/Oskarshamn Artikeln publicerades
Ola Wallin, Alexander Sjögren, Daniel Müllern och Martin Moses gick vidare i Årets kock 2019.
Foto: Lina Konradsdal
Ola Wallin, Alexander Sjögren, Daniel Müllern och Martin Moses gick vidare i Årets kock 2019.

Alexander Sjögrens rätter på havskräftor och karljohansvamp föll juryn i smaken. Den Oskarshamnsbördige kocken fick näst flest poäng under första finaldagen i Årets kock 2019.

Den 12–13 september gör årets finalister upp om segern i Årets kock. En av de åtta finalisterna är Alexander Sjögren, som tidigare har tagit brons i tävlingen. Han är uppväxt i Oskarshamn men numera verksam i Malmö, där han driver Restaurant Mutantur.

Under den första finaldagen var en av tävlingsuppgifterna att göra två rätter på huvudråvarorna havskräfta och karljohansvamp. Huvudråvarorna skulle finnas med i båda rätterna och kunna identifieras visuellt eller smakmässigt.

Den andra tävlingsuppgiften var att presentera den korvrätt som finalisterna skapat inför finalen. Uppgiften gick ut på att göra 30 stycken korvar som alla var lika stora. Sex av dessa skulle serveras med valfria tillbehör.

Finalisterna fick även poäng för metod och handlag. Ytterligare poäng fanns att hämta under ett oförberett tävlingsmoment som avgjordes under onsdagen. Finalisterna testades då i sensorik och råvarukännedom.

Martin Moses, Ola Wallin, Alexander Sjögren och Daniel Müllern gick vidare till den andra finaldagen.
Foto: Samuel Unéus
Martin Moses, Ola Wallin, Alexander Sjögren och Daniel Müllern gick vidare till den andra finaldagen.

Strax efter klockan 17 på torsdagen stod det klart att Alexander Sjögren var en av fyra finalister som gått vidare till den sista finaldagen. Han fick totalt 337,5 poäng av 400 möjliga. Endast Ola Wallin från Göteborg fick fler poäng. Även Daniel Müllern från Ystad och Martin Moses från Växjö gick vidare.

I flera tävlingsmoment var Alexander Sjögren den finalist som fick flest poäng. Han belönades med maximala 160 poäng för sina rätter på havskräfta och karljohansvamp, dessutom blev det full pott för metod och handlag. Juryn var inte riktigt lika imponerad av hans korvrätt som fick 100 av maximalt 160 poäng.

Under fredagseftermiddagen avgörs vem som tar hem titeln Årets kock 2019.

Vi har sökt Alexander Sjögren för en kommentar.

Fakta

Finalister som gick vidare till dag två i finalen av Årets kock 2019

1) Ola Wallin, 355 poäng från dag 1. Tidigare verksam på Smögen och numera på SK Mat och Människor i Göteborg. Ola har varit med i Svenska Kocklandslaget.

2) Alexander Sjögren, 337,5 poäng från dag 1. Född och uppvuxen i Oskarshamn, har tidigare tagit brons i Årets Kock och även representerat Sverige i Bocus d'Or. Verksam på Restaurant Mutantur i Malmö.

3) Daniel Müllern, 335 poäng från dag 1. Har varit med och tävlat flera gånger tidigare i Årets Kock, boende och verksam i Ystad.

4) Martin Moses, 327,5 poäng från dag 1. Kommer från Växjö och är verksam på SK Mat & Människor i Göteborg. 2018 knep han silvret i Årets Kock.

Visa mer...