Anställde svart arbetskraft för att bygga privat villa

Oskarshamn Artikeln publicerades

En 42-årig man i Oskarshamn åtalas för brott mot utlänningslagen efter att ha anställt sex serbiska byggarbetare utan arbetstillstånd för att uppföra en villa på hans tomt.

Det var den 20 september som ett tiotal gränspoliser efter tips och spaning slog till mot en byggarbetsplats på en villatomt i Oskarshamn. Sex manliga byggarbetare i åldersspannet 33-45 från Serbien omhändertogs med stöd av utlänningslagen.

Nu väcks åtal mot den 42-årige man som hade anställt de sex männen. Enligt åtalet ska männen ha hunnit jobba på byggarbetsplatsen i drygt två veckor innan gränspolisen slog till.

Enligt polisens förundersökning hade alla sex männen, förutom att de saknade arbetstillstånd, blivit avvisade från Sverige och skulle ha rest hem senast den 4 september, dagen efter att de enligt åtalet börjat jobba hos 42-åringen

Enligt 42-åringen, som nekar till brott, fick han besked redan när han hämtade männen på flygplatsen att de inte fick jobba i Sverige och att de skulle avvisas ett par dagar senare. Men då det enligt 42-åringen, inte fanns plats för dem i Migrationsverkets förvar, fick de följa med hem till honom ändå.

Han säger i förhör att han dagen efter de kom kontaktade en advokat som överklagade beslutet och att han fick beskedet från advokaten att de både kunde vara kvar i Sverige och jobba under tiden som överklagandet pågick.

42-åringen anser att han inte har gjort något fel utan att han bara gjort utifrån vad han har hört från advokaten.

I åtalet står det under särskilda yrkanden att 42-åringen yrkas betala en avgift på 136 500 kronor för att ha haft sex utlänningar anställda utan föreskrivet arbetstillstånd.