Arbetstagare utan lön efter konkurs

Oskarshamn ,
Högsta domstolen gav Tillsynsmyndigheten i konkurser rätt och därmed hade inte oskarshamnaren rätt till lön efter en konkurs.
Foto: Magnus Andersson/TT
Högsta domstolen gav Tillsynsmyndigheten i konkurser rätt och därmed hade inte oskarshamnaren rätt till lön efter en konkurs.

Ända till högsta domstol drev en man i 60-årsåldern sitt fall för att få ut lönegaranti efter en konkurs. Men han får inte en krona för sitt arbete.

Mannen var anställd och arbetade som elektriker hos bolaget. När kassaflödet sinade ställde bolaget in löneutbetalningarna. Mannen krävde att få sin lön och fick löfte om att få den något senare om han bara jobbade vidare. Det gjorde han och dagarna gick och blev till månader. Ett flertal ansökningar om konkurs lämnades in. Tre av dem undanröjdes men inte den fjärde. Då fanns det totalt åtta konkursansökningar.

Då mannen efter konkursen krävde att få sin innestående lön utbetalad blev det en rättssak av det. I tingsrätten fick han rätt mot statliga Tillsynsmyndigheten i konkurser. Han skulle få totalt 56 032 kronor i lönegaranti. Men domen överklagades och hovrätten ändrade domen och han fick inte ett öre. Högsta domstolen tog upp ärendet men fastställde bara hovrättens dom.

Enligt domen omfattas inte mannens innestående lön av lönegarantin då det avser lön som tjänats in mer än tre månader innan ansökan om konkurs gjordes. Lönegarantin sträcker sig inte längre tillbaka. Därmed får han ingen lön efter konkursen.