Årets Kulturnatt lyste bokstavligen upp i höstmörkret

Oskarshamn Artikeln publicerades
Berit och Thomas Björklund passade på att få äta gratis ärtsoppa och att gå runt och kika på de olika arrangemangen under fredagskvällen.
Foto:Peter Rosén
Berit och Thomas Björklund passade på att få äta gratis ärtsoppa och att gå runt och kika på de olika arrangemangen under fredagskvällen.

Under fredagskvällen lös 1500 stycken marschaller upp Oskarshamns gator för att visa vägen till Kulturnattens olika arrangemang. Årets upplaga bjöd på ett brett utbud med alltifrån knopknytning till artisten Kaliffa.

Årets upplaga av Kulturnatten hade över 80 stycken programpunkter under fredagskvällen. Det fullspäckade och breda programmet började på Döderhultarns plats med musikframträdande och gycklargruppen Fatta eld. En som stod och såg på eldkonsterna var Anette Magnusson och hennes familj.

– Det var många år sedan vi var på Kulturnatten då barnen varit för små, men nu har de blivit tillräckligt gamla så att de orkar vara uppe. Det är jätte roligt att få gå runt och se allt, säger Anette Magnusson.

På Döderhultarns plats står även Brädholmen event med ett gammalt militärkök och bjuder på ärtsoppa.

– Detta är ett sätt för oss att ge tillbaka till oskarshamnarna, berättar Janne Hardebrant som står och delar ut tallrikar med soppa.

Paret Thomas och Berit Björklund är två av dem som passar på att ta lite ärtsoppa. De berättar att de precis har varit och köpt både indisk och syrisk mat inne bland stånden i Kulturhuset.

– Kulturnatten är suverän, folk är så instängda och deppiga under vintertid så det är bra att det anordnas något i staden så att folk kommer ut, säger Thomas Björklund.

Inne på Kulturhuset är utbudet otroligt brett. Där inne finner du alltifrån fotoutställning, staffetmåleri och medicinsk yoga. Hala Jlilati står även och erbjuder klippning och skäggtrimning.

– Jag kommer ifrån Syrien och där jobbade jag som frisör. Nu jobbar jag på Saft men jag letar efter en lokal så att jag kan starta upp en egen salong. Det är väldigt svårt att hitta en lokal men jag hoppas att jag gör det snart, säger Hala Jlilati.

Inne på Flanaden är det fullt med olika stånd och nyfikna besökare. Det är alltifrån gym till katthem som står och visar upp delar av sin verksamhet. Några som även är på plats är UF-företaget "Pure&simpel" från Oscarsgymnasiet, som säljer ljus och doftstickor.

– Detta är ett bra säljtillfälle och man kan träffa nya kontakter och kunder, säger UF-företagets vd Linnea Bolldén.

Dansgruppen Mixed Dance Crew, som består av Emmy Nikolausson och Nicole Sandoval, uppträder två gånger under fredagskvällen inne på Flanaden. Tjejerna berätta att de använder sin senaste mix till kvällens uppvisningar och att de kommer att dansa till väldigt blandad musik, men framför allt hiphop.

– Detta är det tredje året som vi uppträder under Kulturnatten. Vi hoppas bara på att ha kul i kväll, säger Emmy Nikolausson.

Kvällen avslutades med musik på olika håll. På Stadsparkens fritidsgård uppträdde reggaeartisten Kaliffa. Bandet The Stirmakers fick avsluta kvällen inne på Kulturhuset med rock och rockabilly-toner som fick både folket och golvet att gunga ända tills kvällen led mot sitt slut.