Kristdala samhällsförening årets lokala utvecklare

Oskarshamn Artikeln publicerades
Annicka Gunnarsson och Mark Geuze tog under onsdagen emot priset som årets lokala utvecklare av organisationen Hela Sverige ska leva. Till höger syns deras ordförande, Åsa Classon.
Foto: Hela Sverige ska leva
Annicka Gunnarsson och Mark Geuze tog under onsdagen emot priset som årets lokala utvecklare av organisationen Hela Sverige ska leva. Till höger syns deras ordförande, Åsa Classon.

Kristdala samhällsförening har utvecklat Kristdala samt anordnat aktiviteter mellan himmel och jord när de arbetat för att Kristdala ska bli mer trivsamt att bo i. Föreningen utnämndes därför på onsdagen till ”årets lokala utvecklingsgrupp.”

Föreningen har förbättrat bygdens infrastruktur på mängder av områden: säkra skolvägar, utbyggd fiberuppkoppling och ytor för spontanidrott är några lyckade satsningar. Annicka Gunnarsson, ordförande i Kristdala samhällsförening, säger så här om utmärkelsen:

- Det här betyder väldigt mycket. Det känns ärofyllt att vår samhällsförening får ta emot årets utmärkelse då det är en bekräftelse på allt det ideella arbete som lagts ner på den lokala utvecklingen de senaste åren, säger Annicka Gunnarsson.

På bara några år har föreningen framgångsrikt stöttat bygdens unga i att starta upp ett ungdomsråd, som i sin tur bland annat ordnat en spökvandring och en utomhusbio.

Men juryn imponerades även av det omfattande arbete som samhällsföreningen har lagt ner på att göra bygden mer hållbar. Vägar har gjorts säkrare, en offentlig toalett har byggts och att ett motionsspår rustats upp. De har dessutom samarbetat med det lokala näringslivet och turistaktörer för att dra fler besökare till Kristdalabygden. Men det är bara en del av vad föreningen gjort.

- Det finns så mycket att välja på men det som gör mig mest stolt är att vi blivit uppmärksammade som ett gott exempel. Att vi tillsammans har lyckats vända trenden och få bygden in i en positiv utvecklingsspiral. Många har engagerat sig och vi har fått mycket positiv feedback för alla evenemang och aktiviteter vi genomfört hittills, säger Annicka Gunnarsson.

Ett nära samarbete med Oskarshamn kommun, som har ett stort fokus på landsbygdsutveckling, och kommunbygderådet där Annicka Gunnarsson även är ordförande, har också hjälpt samhällsföreningen att uppnå sina mål.

- Vi kommer att jobba vidare med vår lokala utvecklingsplan som sträcker sig till 2020. Vi har bra framdrift i flera av aktiviteterna som vi arbetar med och framtiden ser ljus ut. Så länge det finns idéer och engagerade personer som använder vårt koncept så kommer utvecklingsarbetet att kunna fortsätta under lång tid framöver, avslutar Annicka Gunnarsson.

Årets lokala utvecklingsgrupp delas ut sedan 1986, sedan 1993 av Riksorganisationen Hela Sverige ska leva. I utmärkelsekommittén finns Anita Brodén, före detta riksdagsledamot, Staffan Bond, före detta verksamhetschef för Hela Sverige ska leva, Isabelle Axelsson, #ungapålandsbygden, Lovisa Neikter, Vi Unga, samt Terese Bengard, verksamhetschef för Hela Sverige ska leva.