Arne – hopparesset från Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
"Här låg backhoppningsbacken", berättar Arne Larsson, som står på ett ställe mellan Klara Fulings grotta och Länsmansängen i norra Oskarshamn. 6 bilder
Foto:Peter Rosén
"Här låg backhoppningsbacken", berättar Arne Larsson, som står på ett ställe mellan Klara Fulings grotta och Länsmansängen i norra Oskarshamn.

Arne Larsson blev bästa oskarshamnare i en stor backhoppningstävling (!) i början av 50-talet. "Jag fick ett fint pris som jag är väldigt stolt över", berättar han.

Han visar upp priset, som är en vacker variant på Oskarshamns stadsvapen (kolla på en av bilderna härintill). Det var föreningen Oskarshamnspojkarna som delade ut priset.

– Hela Smålandseliten var med i tävlingen – och den avgjordes här i Oskarshamn, inför flera hundra åskådare. Jag vill minnas att vi hoppade någonstans mellan 20 och 30 meter. Vi var säkert uppemot 25 stycken som tävlade, berättar 86-årige Arne Larsson, som tittar in på Nyheternas redaktion för att berätta om en tid då backhoppningen var i ropet i Oskarshamn.

Hur hittade backhoppningen till Oskarshamn?

– Initiativtagaren hette Jack Larsson. Han byggde hoppbacken. Det var ett fantastiskt arbete. Han ordnade också med belysning, så att vi även kunde hoppa under kvällstid.

– Det var en rejäl backe. Den första som byggdes var dock inte så hög. Då hoppade vi inte mer än cirka 15 meter. Men sedan höjdes backen, från 14 meter till 20 meter. Då blev det betydligt längre hopp.

Hur långt hoppade ni då?

– Underbacken räckte inte till riktigt, vilket avgjorde det hela. Men vi hoppade mellan 20 och 28 meter, ungefär.

Backhoppningsbacken låg vid den så kallade "Hasselbacken", i närheten av Klara Fulings grotta och Länsmansängen, i den norra delen av staden.

– Det var gott om hasselbuskar här på den tiden – men vi kallade berget för Sågspånsberget – i och med att det låg ett sågspånsberg där på den tiden.

Arne Larsson var i 19-20-årsåldern när han började med backhoppning i Oskarshamns Hopp- och Slalomklubb i slutet av 40-talet.

– Vi var ett tiotal i Oskarshamn som hoppade. Bland dem fanns, exempelvis, Kåre Tretvik och Anker Jonasson. De var duktiga.

Men du var bäst?

– Nej, räknar man in alla tävlingar, så kan vi konstatera att Jack Larsson var bäst. Han var rutinerad.

Det var ingen av er som hamnade i landslaget?

– Nej.

Blev det några nationella tävlingar?

– Ja, jag var uppe i Hammarbybacken en gång – men då blev det inställt, på grund av att det inte fanns någon snö.

Backhoppningsintresset i Oskarshamn dog dock ut fullständigt efter några år – och backen försvann.

– SOK Viljan tog över verksamheten i början av 50-talet. Jag tror att Viljan lade ned hela backhoppningssektionen.

Har du följt backhoppningssporten via televisionen genom åren?

– Ja, det har jag gjort. Men stilen har förändrats. Förr fanns det stilpoäng – men i dag handlar det enbart om att hoppa långt.

– Och man hade förstås en helt annan utrustning förr i tiden. Skidorna är det enda som är någorlunda likvärdigt.

– Vi hade vanliga skidbyxor och jackor. Det fanns ingen speciell utrustning när vi hoppade – förutom backhoppningsskidorna.

Hade ni inte hjälmar på er?

– Nej, nej – vi hade inte ens några glasögon.

Slog ni er inte?

– Nej, lustigt nog gjorde vi aldrig det. Ingen skadade sig. Visserligen ramlade vi, men det gick bra.

Var det många som brukade titta på er när ni hoppade?

– Ja, det var det faktiskt.

Vad var det som gjorde att backhoppningen lockade dig?

– Spänningen – och tjusningen i att sväva ut lite grand. Det var mycket ideellt arbete som lades ned. När det inte var så gott om snö, så bar vi upp snö.

– Och när vi hade hoppat, så fick vi gå hela vägen, med skidorna, upp till tornet igen.

Hann du med andra idrotter också?

– Ja, som junior spelade jag fotboll i Oskarshamns AIK.

Nu för tiden är det boulesporten som gäller för hela slanten. Arne Larsson, som är en av medlemmarna i Oskarshamns Bouleklubb, har till och med varit med i en veteranlandskamp mellan Sverige och Danmark (fighten slutade oavgjort, 2-2).

Härnäst väntar SM i boule, som avgörs i Sapa Arena i Vetlanda 16-23 juli. Oskarshamn ställer upp i olika klasser – och Arne Larsson är med i veteranlaget.

Men Arne Larsson, som dessutom är aktiv inom Rotary, är nog mest känd för sina år som mackägare. Han drev Shell-macken i hamnområdet i Oskarshamn under ett 30-tal år.

– Macken låg där Noas ark ligger i dag. Ja, jag brukar skoja om att det ser ut som att Noas ark har strandat på Brädholmen.

– Från början låg dock macken mittemot den gamla brandstationen (i närheten av Besvärsgatan).

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.